Síkela: Firmy z EU nebudou za plyn platit v rublech. Dodávky z Ruska jsou stabilní

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr Síkela k dodávkám plynu

Energetické firmy z Evropské unie budou nadále platit za plyn a ropu z Ruska ve sjednaných měnách. Jednostranné změny, kdy Rusko požaduje platit za nákupy v rublech, nejsou možné. Po jednání s provozovateli a dodavateli energií to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN).

„Všichni přítomní mi potvrdili, že v tuto chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní a nepozorujeme výpadky. V oblasti ropy máme zásoby na 90 dnů a v oblasti plynu máme zásoby přibližně na měsíc a blíží se konec topné sezóny,“ uklidnil v úvodu ministr obavy, zda české občany nepostihnou výpadky energií.

Evropská unie podle Síkely nepřistoupí na požadavek Ruska na platby za plyn od „nikoli přátelských“ zemí v rublech. „Firmy z EU budou pokračovat v platbách za energie v té měně, ve které byly kontrakty sjednány. Jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení smluv,“ zdůraznil Síkela.

Zástupci energetiky se mají kvůli současné situaci podle Síkely znovu sejít příští týden. Česká republika je podle ministra připravena na všechny možné varianty vývoje dodávek plynu a ropy z Ruska.

Putinova hrozba

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého od pátku odběratelé z takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Pokud by Rusko hned od 1. dubna přestalo za dodávky plynu do Evropy akceptovat jinou měnu než rubly, situace by podle českého ministerstva průmyslu a obchodu neměla řešení, což Síkela uvedl již v minulosti. Evropská unie totiž požadavky Moskvy s platbami v ruské měně kategoricky odmítá a považuje je za vydírání. Podle expertů jsou ale na obchodu s plynem závislé obě strany.

Tagy: