Plesnivá houska nebo hmyzí nožička? Ruská náhražka McDonald's neřeší jen málo hranolků

Hranolky ženy

Ruská náhražka amerického řetězce McDonald's řeší další problémy. Fastfoodu s názvem Chutně & Tečka dochází brambory na hranolky a zřejmě i další suroviny. Zákazníci si totiž stěžují, že jejich hamburgery jsou plesnivé, někteří v nich našli dokonce i hmyz.

Pár týdnů otevřený řetězec rychlého občerstvení, který v Rusku nahradil populární McDonald's, podle médií dočasně přestane prodávat hranolky. Může za to nedostatek brambor, odůvodňuje řetězec Chutně & Tečka.

Podle ruskojazyčného webu BBC se nedostatek týká jen některých restaurací. Vedle hranolků budou chybět i „rustikální“ brambory. Společnost Chutně & Tečka ale slibuje, že do podzimu bramborové pokrmy do nabídky vrátí.

Ministerstvo nedostatek popírá

Podle ministerstva zemědělství je ale brambor dostatek. „Ruský trh je plně zásoben bramborami, včetně zpracovaných. Navíc již přicházejí plodiny z nové sklizně, což vylučuje možnost nedostatku,“ uvedl resort.

McDonald's začal krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která započala 24. února, uzavírat provoz svých restaurací v Rusku. Během května pak společnost oznámila, že se z Ruska kompletně stahuje, a začala rozprodávat svá aktiva, tedy i budovy, které v zemi vlastnila. Podobně to udělaly stovky dalších velkých mezinárodních firem.

Fastfood Chutně & Tečka ale musí řešit i další problémy. Někteří zákazníci si stěžují na to, že bulky hamburgerů jsou mnohdy plesnivé. V pokrmech někteří našli i „nožičky hmyzu“. „Chutně & Tečka prodává plesnivé hamburgery,“ napsala zákaznice Ksenija Sobčaková na sociální síti Telegram.

Další si stěžují na nedostatek masa v cheeseburgerech i na sýrové omáčky s prošlým datem spotřeby, píše britský web Daily Mail. „Vypadá to, že ne zcela ctí standardy McDonald's, alespoň co se týče kontroly kvality výrobků. Za jeden den byly zaznamenány nejméně tři případy, kdy byly zákazníkům prodány hamburgery s plesnivými houskami,“ dodala Sobčaková.

Při spuštění poboček řetězec řešil také dlouhé fronty. „Ve frontě jsem čekal 15 minut a pak další půlhodinu, než mi onen zákeřný imperialistický burger přinesli ke stolu,“ glosoval spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

Ještě před měsícem ale tvrdil, že chuťově se toho moc nezměnilo. „Když jsem si objednal hamburger, dostal jsem ho ve staré známé krabičce, samozřejmě bez loga. Atmosféra je ale stále stejná. Rusové přebrali kompletně všechno – výrobní technologie, dodavatele, restaurace i personál. Je to takový ruský ‚pseudoMcDonald’s‘,“ uvedl.

Rusové prý také stále využívají i některé zásoby svého předchůdce. „Na omáčce k nugetkám je logo McDonald's začerněné,“ sdělil například reportér americké stanice CNN Frederik Pleitgen, který natáčel reportáž v jedné z nově otevřených poboček.

Tagy: