Poslanci po letech ve Sněmově hledají novou práci. Kam zamíří Hamáček či Zaorálek?

Poslanci ve Sněmovně

Politici hledají novou práci

Minimálně poslední čtyři roky strávili ve Sněmovně a teď si musejí najít novou práci. Řeč je o poslancích, kteří ve volbách neobhájili svůj mandát. Jde převážně o sociální demokraty, komunisty nebo pirátské zákonodárce.

Ještě minulý týden pobírali poslanecký plat, dnes už se musí živit jinak. Například Petr Dolínek z ČSSD si na pražském Žižkově zřídil cykloservis. „Jednou ze služeb je mytí kol. Dražší silniční kola si někteří lidé dávají na stěnu a nenechávají je ve sklepě. Logicky si je tak nechají umýt,“ uvedl Dolínek.

Celý projekt je podle bývalého poslance o cyklistice coby životným stylu a zábavě. „Určitě to není hlavní zdroj peněz. Mám dvouleté dítě, takže budu v příštích měsících hodně vypomáhat manželce, protože to na ní hodně stálo,“ pokračoval.

Někteří nic neriskují a vracejí se k původní profesi. To plánuje například ministr kultury Lubomír Zaorálek. Na posluchárny plné studentů se již těší. „Kdysi jsem učil politickou filozofii, dějiny ekonomických teorií a věci, které byly blízko politice. Proto mi nepřijde, že by to bylo tak vzdálené,“ svěřil se.

Někteří ještě netuší

Zaorálek v politice působil přes čtvrtstoletí. Mimo jiné byl od roku 2014 do prosince 2017 ministrem zahraničí a od roku 2019 vede resort kultury. „Práce to byla zajímavá, dělal jsem ji rád, ale už jsem si toho užil hodně,“ dodal.

Ne všichni z bývalých poslanců ale mají úplně jasno, čím se budou dále život. „Mám nabídky na projekty z oblasti strategického marketingu, v hlavě mám vymyšlené dva projekty a silně zvažuji také rodičovskou,“ podotkl Radek Holomčík (Piráti). Jiní politici pak o své budoucnosti ani nechtějí mluvit.

„Do toho také nikomu nic není,“ odpověděl na dotaz ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle iDNES Premium se ale spekuluje, že by se Hamáček mohl dostat někam na velvyslanectví.

Tagy: