Český software umí vytvořit kosti pro 3D tisk. Po svaté Ludmile vrací tváře i těžce zraněným

Svatá Ludmila i 1 100 let po své smrti pomáhá léčit. Čeští vědci nejprve vrátili tvář naší nejstarší světici a teď stejným způsobem napravují pacientům obličeje po úrazech. Unikátní program česko-brazilského týmu funguje v nemocnicích v desítkách zemí.

Jiří Šindelář se spolupracovníky dělal více než dva roky na rekonstrukci obličeje svaté Ludmily. „Za normálních okolností pracujeme vždy s takovým materiálem, že máme vždycky kompletně celou lebku, v tomto případě jsme kompletní lebku neměli,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Kousíček po kousíčku jsme naskenovali její dochovalé části a počítačově vytvořili ty chybějící. Díky této usilovné práci víme, jak naše první světice vypadala. Sám o sobě významný objev má ale daleko větší, celosvětový význam. „Na základě kosterních ostatků, které máme, se dá vyprojektovat pravděpodobná podoba člověka,“ doplnil Šindelář s tím, že metoda najde uplatnění i v nemocnicích.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci z pardubické univerzity dávají naději pacientům se smrtelnou chorobou

Poznatky týmu ve spojení s odborníky z Brazílie totiž vyústily v průlomový program. „Dneska slouží ve více než dvaceti zemích světa v nemocnicích a opravdu pomáhá léčit anebo pomáhá navrátit k normálnímu životu těžce zraněné lidi,“ vysvětlil. „Máme případ člověka, který při autonehodě přišel o kus tváře. Měl rozdrcenou část lebky. Lékaři ho sice zachránili, ale on už měl ten obličej, musíme to tak říct, znetvořený. A to způsobovalo i psychická traumata,“ doplnil Šindelář.

Šestapadesátiletý muž dostal tvář vytvořenou na 3D tiskárně. Mezi desítky případů z celého světa se řadí také starší žena, která měla kvůli problémům s čelistí jíst jen tekutou stravu. Dnes žije normálním životem s drobnou jizvou na bradě. „Dosáhl jsem neuvěřitelného pokroku v diagnostice a plánu léčby,“ popsal chirurg ze Španělska Mariano Marqués. „Operovali jsme více než 100 pacientů s pomocí tohoto softwaru,“ doplnil zase ošetřující z Vietnamu Ngoc Quang Dong.

Volně dostupný počítačový program brzy budou moci ocenit i pacienti v tuzemských nemocnicích, kde by tento zázrak česko-brazilského týmu odborníci měli představit do jara příštího roku.

Tagy: