Po zaplacení nájmu a nákupu potravin zbyde stovka na den. Zoufalých rodin v ČR přibývá

Žena s dítětem platí za nákup.

Přibývá lidí, kterým zbývá stokoruna na den

Pokud by vám po zaplacení všech výdajů na bydlení a za potraviny zbyla jen stokoruna na den, za co byste ji utratili? Počet takových rodin výrazně roste. A zvyšuje se také počet seniorů, kteří mají problémy s placením bydlení. Podle ekonomů se situace může ještě zhoršit. Potíže s financováním základních potřeb bude mít čím dál víc domácností.

Dva litry benzínu, se kterými s průměrnou spotřebou jedenkrát přejedete Prahu. Sedm nejlevnějších piv. Komplet v secondhandu. To jsou věci, na které vám v současnosti stačí stokoruna. Domácností, kterým po zaplacení jídla a bydlení zbývá právě tolik na den a na osobu, přibývá.

Zatímco loni v listopadu bylo takových rodin v Česku osm procent, letos v dubnu už to bylo 13 procent. Počet tak vzrostl o více než třetinu. Vyplývá to z dat, se kterými přišla společnost PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem.

„Narostly výdaje na bydlení asi o 1 500 korun za půl roku, což je jeden z nejvíc dramatických nárůstů za poslední roky,“ popsal sociolog a zakladatel PAQ Research Daniel Prokop. Lidé podle výzkumu nejvíce šetří tím, že kupují levnější jídlo, najdou si novou práci, nebo si zkrátí rodičovskou.

„Ekonomická situace českých domácností se výrazně zhoršuje. Roste počet domácností, které jsou nepřiznivým ekonomickým vývojem zasaženy silně. Domácnosti jsou nuceny omezovat svoje základní výdaje – na potraviny nebo i na bydlení,“ popsala ekonomka Kamila Fialová.

Úspory hledají rodiny i na dalších místech. Třeba výdaje na zdravotní péči musela kvůli nižším příjmům omezit třetina samoživitelů.

Stát chce pomáhat zvyšováním životního a existenčního minima, mimořádným příspěvkem pět tisíc korun na dítě a také vyšším příspěvkem na bydlení. Česko má přitom celkem 30 druhů sociálních dávek. Podle některých odborníku není třeba vymýšlet další, některé ale bude potřeba dál zvyšovat.

Tagy: