Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 17 tisíc. Stále hrozí zřícení mnoha domů

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 17 tisíc obětí, napsala agentura AFP. Prezident Erdogan řekl, že jen v Turecku zahynulo přes 14 tisíc lidí. Zraněných jsou desetitisíce, tisíce domů se zřítily a mnoha dalším to hrozí.

Agentura DPA podotýká, že počet potvrzených obětí se v Turecku během několika hodin zvýšil asi o tři tisíce. Zraněných je v této zemi více než 62 tisíc, asi osm tisíc lidí se doposud podařilo zachránit z trosek. Zemětřesení postihlo více než 13 milionů lidí. Na syrské straně jsou podle posledních dostupných údajů zhruba tři tisíce mrtvých a přes 4 600 zraněných.

V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů z Česka. Pod troskami pátrají po zavalených lidech, nicméně s přibývajícím časem od zemětřesení se naděje na záchranu živých zmenšuje. V Sýrii pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Katastrofa zasáhla jak oblasti ovládané vládou v Damašku, tak regiony pod kontrolou povstaleckých skupin. Na severozápadě Sýrie byly už před touto katastrofou miliony lidí závislých na humanitární pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezvěstná Češka v Turecku. Záchranáři ji v sutinách nenašli, pátrání pokračuje.

„Region, který už roky sužují krize, čelí další krizi s nepředstavitelnými ztrátami a škodami,“ citovala agentura DPA Corinne Fleischerovou, regionální ředitelku Světového potravinového programu (WFP) pro Blízký východ, severní Afriku a východní Evropu.

Tagy: