Nezvěstná Češka v Turecku. Záchranáři ji v sutinách nenašli, pátrání pokračuje

Po masivním zemětřesení v Turecku se pohřešuje i jedna česká občanka. Podle informací CNN Prima NEWS se jedná o ženu, která tam žila se svým tureckým manželem a jeho rodinou. Ministerstvo zahraničí pro redakci uvedlo, že po ženě pátrají přímo čeští záchranáři ve městě Adiyaman na jihozápadě Turecka. Bilance obětí přírodní katastrofy v zemi aktuálně činí více než devět tisíc mrtvých, ale očekává se, že toto číslo ještě podstatně naroste. Další zemřelé pak hlásí i sousední Sýrie.

Informaci, že po nezvěstné Češce pátrají v Adiyamanu i čeští záchranáři, potvrdilo pro CNN Prima NEWS tuzemské ministerstvo zahraničí.

Čeští hasiči, kteří dorazili pomáhat svým tureckým kolegům přímo na místo, informují o své činnosti na sociálních sítích. „Nyní jsme nasazeni u dvou zřícených bytových domů, místní autority v každém z nich odhadují počet zavalených až na 50. Nasadili jsme psy, kteří nám označili místa možného nálezu. Zasahující hasiči provedli stabilizaci a provádí další sutinové vyhledávání,“ popisují hasiči. Ti v dalším příspěvku potvrzují, že jsou přímo v Adiyamanu.

Aktuální bilance mrtvých činí více než devět tisíc. V Sýrii zatím evidují přes 2 500 obětí neštěstí. Zranění zatím utrpělo podle dosavadních údajů více než 40 tisíc lidí. Očekává se, že počty mrtvých a raněných ještě porostou. Do záchranných operací se zapojilo přes 96 tisíc lidí. Pomoc postižených oblastí míří i ze zahraničí.

Zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály udeřilo v jihozápadním Turecku poblíž hranic se Sýrií v noci z neděle na pondělí. zasaženy tak byly obě země. Kromě lidských obětí došlo i k ohromným materiálním škodám, zřítily se tisíce budov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil státní smutek a oznámil, že ničivější katastrofu země nezažila od 30. let minulého století. Do zasažené oblasti ve středu osobně dorazil, podle jeho kanceláře by měl navštívit města Kahramanmaraş, Hatay a Pazarcik. Místní obyvatelé podle agentury AFP stále častěji vyjadřují nespokojenost s tím, jak státní instituce řídí pomoc postiženým a tvrdí, že na některých místech zoufalí lidé čekali na záchranáře i desítky hodin.

Tagy: