Krmeni psů kostmi ano, nebo ne? To je otázka, která dělí pejskaře na dva tábory. Konzumace kostí může vést k zažívacím problémům, zácpě, k poranění žaludku a střeva, k ulomení zubu, ucpání jícnu. Na druhé straně zastánci pojídání kostí ospravedlňují tím, že je to pro psa přírodní zdroj minerálů, především vápníku a fosforu, pomáhají k udržování čistého chrupu psa, posilují žvýkací svaly, mají vynikající vliv na konzistenci stolice. Jak to tedy je?
Jakkoliv tepelně upravená kost je pro psa nebezpečná. Vařením, pečením, grilováním i uzením mění kost svou molekulární strukturu a je odolnější vůči působení žaludečních kyselin. Zde je velké riziko poranění žaludku, střeva, zácpy a dalších problémů.
Syrové kosti jsou sice pro psa stravitelné lépe, ale ani zde to není bez rizika. Podle veterinářů syrové kosti jsou sice pro psa určitým zdrojem vitamínů a minerálů, na druhou stranu to není nic, co by pes nezískal z jiných zdrojů (granulované krmivo má už tyto látky vyvážené), psi BARFující (tedy ti, kteří jsou krmeni kostmi, syrovým masem, zeleninou, ovocem a bylinami) to mohou získat buď z tabletových, vitamíno-minerálových doplňků, nebo vhodně zvolenou skladbou BARFu.
„Za nás přínos syrových kostí není takový, aby vyvážil riziko ucpání kostmi či zaseknutí kosti v jícnu,“ říká MVDr. Jakub Košťál z kliniky U Nádraží v České Třebové.
Zdroj fotografie: Veterinární klinika U Nádraží Česká Třebová
Což ale neznamená, že jsou veterináři odpůrci BARFu, musí se ale dělat kvalitně. Nestačí jen syrové maso a kosti. „Vlk, když žere srnu, tak nejdřív sežere střeva a žaludek včetně natrávené rostlinné potravy a důležitých vitamínů a minerálů,“ dodává MVDr. Košťál.
Pro psa krmeného granulemi je při pozření kostí větší riziko podráždění či ucpání. Když koncový úsek střeva není zvyklý na průchod trusu obsahujícího ostré střípky kostí, tak pes při vyměšování ucítí bolest a přestane tlačit. „Když se nevyprázdní, tak je ze stolice dále odčerpávána voda, čímž dochází k dalšímu vysušování a ztvrdnutí a tedy i pokus o vyprazdňování je ještě více bolestivý. Navíc i střevo se po prvotním tlačení podráždí a tudíž je mnohem citlivější na další bolestivé podněty,“ doplňuje veterinář.
Osudná se stala kost pitbulteriérce Zuzance, které ji dal spolupracovník majitele, údajně byla uvařená do měkka. Jelikož o tom majitel nevěděla, přišel až 4. den, co měla Zuzanka problémy. „Stav byl velmi komplikovaný lokalizací cizího tělesa - kost byla uvízlá v jícnu v hrudníku kousek od srdce. Majiteli jsme doporučili jet na specializované pracoviště, kde by provedli vyšetření endoskopem a mohli se pokusit kost vytáhnout. Majitel si však toto finančně náročné vyšetření nemohl dovolit a musel tuto možnost odmítnout,“ popisují situaci veterináři z kliniky U Nádraží v České Třebové. S euthanasií se veterináři nesmířili a tak provedli operaci. Zákrok byl složitý a došlo až na umělou ventilaci a otevření hrudníku. Když kost vyjmuli, zjistili, že jícen je velmi poškozený a muselo tak dojít k euthanasii. Po konzultaci s pracovištěm vybaveným endoskopem, bylo jasné, že by Zuzance nepomohli ani tam. „Zbytečná smrt."
Výjimkou nejsou ani morkové kosti zaseknuté v tlamě. Ač to vypadá ojediněle. I s tím mají veterináři bohaté zkušenosti. Sundání takové kosti není nic jednoduchého.
„Když mi někdo začne argumentovat, že krmí jen vepřové nebo hovězí, ne kuřecí, tak říkám, že každá kost může ublížit,“ doplňuje MVDr. Jiří Žák.
Pro bezpečnost vašeho psa se vyvarujte krmení kostmi, určitě se rád spokojí s pamlskem ze zverimexu. A pokud jste zastánci BARFu, tak se vším všudy.