Počty zraněných mláďat kvůli zahradním úpravám narůstají

Počty přijatých zvířat v národních sítích záchranných stanic každý den narůstají. Jedním z aktuálních důvodů poranění zvířat je nepozornost při sečení, ořezávání keřů a stromů. Stanice evidují 137 případů v souvislosti s těmito důvody. Na problém upozornil v tiskové zprávě Český svaz ochránců přírody, který stanice koordinuje. Vyzývají, aby lidé v nynějším období mláďat zasahovali do zeleně co nejméně.

Kácení

V hustých větvích je nyní spousta ptačích hnízd s vajíčky či mláďaty. Vždy si jich člověk všimnout nemusí, proto ochránci zvířat apelují, aby lidé se stříháním větví počkali. Větve slouží jako ochrana proti predátorům, tudíž jsou mláďata po jejich ostříhání snazší kořistí. Rizikové je i kácení nebo ořezávání stromů. Nezřídka pak mláďata zničených hnízd končí v záchranných stanicích. Někdy lidé do stanice přinesou i celé hnízdo.

Malá hádanka, co to krmíme za mláďata ptáků? S třemi mláďaty spadlo celé hnízdo a další mládě bylo nalezeno vypadlé na...

Posted by Huslík on Tuesday, June 11, 2024

Senoseče

Dalším nebezpečím pro mláďata je sečení trávy. Na rozdíl od ořezávání dřevin se s touto činností většinou počkat nedá. Sekačky zemědělců ohrožují malá srnčata na loukách. „Akce dobrovolníků vyhledávajících ležící srnčata těsně před sklizní dnes už dokonce s pomocí dronů sice přibývají, ale tuto srnčí katastrofu nezastaví,“ uvádí tisková zpráva.

Zahrádkáření

Sečení trávy v období mláďat je podle ochránců zvířat problematické i na zahradách, kde mohou lidé přehlédnout ptáče nebo ježka. Robotické sekačky tuto situaci zhoršují, protože když mládě neuhne, tak před ním sekačka nezastaví. Zvířata se po takových střetech do záchranných stanic většinou nedostanou, protože nepřežijí.

Jedy

Nebezpečné jsou i chemické přípravky proti slimákům, které zahrádkáři používají. Ježci po pozření otráveného slimáka umírají v bolestech (ublížit to může ale i malým psům, kunám nebo kočkám). Stačí přitom koupit prostředky, které jsou ekologické a druhotně neuškodí dalším zvířatům.

Sudy s vodou

Pozor dávejte i na sudy s dešťovou vodou, často se v nich mohou utopit ptáci, kočky, kuny, nejčastěji na to doplácí užitečný hmyz. Stačí přes hranu umístit prkno, větev nebo ideálně pořídit plovák.

Loni stanice přijaly 361 zvířat, letos za prvních pět měsíců roku to bylo 137 zvířat. Záchranu zvířat v Česku zajišťuje od roku 1997 Národní síť záchranných stanic, která prostřednictvím 35 členských stanic pokrývá celou ČR. Na sbírku Zvíře v nouzi lze přispět na webu.

Tagy: