Chystáte se na fotovoltaiku a nevíte, jakou technologii zvolit? Poradíme vám

Na střeše jsou už namontovány fotovoltaické panely a u domu nainstalované tepelné čerpadlo

Jaká technická řešení se nabízejí při stavbě fotovoltaické elektrárny?

Možnost výroby energie ze slunečního záření umožnila už spoustě domácnostem snížit účty za elektřinu. Na to, aby ale opravdu fotovoltaická elektrárna plnila svůj účel, je důležité vybrat tu správnou technologii. Jak se v nich zorientovat radí technický ředitel LAMA home Stanislav Cívka.

Před pořízením fotovoltaické elektrárny je důležité si zjistit, jakou vlastně máte vlastní spotřebu. „Výkon fotovoltaické elektrárny vychází z celkové roční spotřeby rodinného domu. Rozhodujícím faktorem pro nastavení správné velikosti fotovoltaické elektrárny je zjištění způsobu vytápění rodinného domu a případných dalších větších spotřebičů,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS technický ředitel LAMA home Stanislav Cívka.

Vhodné je pak kapacitu fotovoltaické elektrárny nad tuto spotřebu naddimenzovat. „Jedná se o to, že systém by byl navržen na hraně svého výkonu a v případě, že by si klient do budoucna pořídil další spotřebič, docházelo by k výpadkům technologie,“ upozornil Cívka.

Tři druhy panelů

Dalším důležitým faktorem je to, jaké solární panely vyberete, i jejich uložení na střeše. Momentálně jsou na trhu dostupné tři druhy – monokrystalický, polykrystalický a amorfní. Každý z nich má svá pro i proti.

„Výroba monokrystalického fotovoltaického panelu je dražší, než v případě polykrystalu. Jeho účinnost je ale vyšší – to znamená, že při stejné ploše vyrobí více elektřiny. Za ideálních slunečních podmínek má tzv. monokrystal účinnost až 23 %. Zároveň jsou to historicky nejstarší fotovoltaické články, tudíž jsou dosud nejrozšířenější,“ upřesnil Cívka.

U polykrystalických panelů zase zdůraznil, že si dokáží lépe poradit v podmínkách, kdy na ně přímo nesvítí sluníčko. Amorfní jsou zase vyhledávány hlavně pro svou nízkou hmotnost. „Musíte také počítat s tím, že účinnost amorfních panelů je oproti monokrystalickým i polykrystalickým zhruba poloviční. Stejný objem elektřiny se tedy vyrobí na dvojnásobné ploše. Na druhou stranu se amorfní křemík v létě nepřehřívá, takže účinnost výroby se stoupající teplotou příliš neklesá,“ doplnil Cívka.

Můžete i nemusíte být zapojení do sítě

U panelů je pak dobré kontrolovat nejen sklon, který by v ideálním případě měl být kolem třiceti stupňů, ale i to, kam směřují. „Jak se říká, fotovoltaické panely by měly být nastavené na jih, kde je výtěžnost nejvyšší, ale bohužel je to omezené časem. V rámci celého dne je lepší fotovoltaické panely rozdělit na východ a západ, kde je sice výkon menší, ale pokryje se celý den,“ doplnil Cívka.

Pak už přichází na řadu otázka, jakou technologii vyberete. Na výběr máte hned ze tří možností:

  • on-grid – fotovoltaická elektrárna je připojená do distribuční sítě
  • off-grid – veškerou vyrobenou energii spotřebujete nebo ji uložíte do baterií
  • hybridní systém – systém kombinující on-grid i off-grid umožňující flexibilnější distribuci energie

Sledujte náš seriál „Jak ušetřit“ ve spolupráci s LAMA ENERGY GROUP

Tagy: