Někteří už neotevřou, ztráty ve fitness dosahují k miliardě, varuje profesní komora

Jana Havrdová

Kult těla a návštěvy fitness center byly v době předkoronavirové celospolečenským trendem a jednalo se také o lukrativní byznys. Nyní je ale situace jiná. Podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové se z tohoto podnikání stala riziková oblast a po osmitýdenním nuceném uzavření provozů hrozí, že některá fitness centra vůbec neotevřou, uvedla Havrdová v pořadu K věci.

Během posledního týdne se očekávalo, že by v pondělí 30. listopadu mohla fitness centra otevřít. Ve čtvrtek však hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že by další rozvolňování zatím nedoporučovala. „Vypadá to 50 na 50, ale samozřejmě záleží, jestli do třetího stupně v systému PES přestoupí celá republika. Musím říct, že provozovatelé fitness center jsou velmi napjatí,“ uvedla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová v pořadu K věci.

Pravidla pro otevření budou podobná jako na jaře

Řada z nich se prý pečlivě chystá na otevření, dokončují úklid a zvláštní systémy rezervací. „Ty připravují zejména malá fitness centra z toho důvodu, aby mohla dodržovat prostorová omezení. Není v zájmu nikoho, aby se jakkoliv omezení překračovala, či narušovala,“ upřesnila Havrdová.

Pravidla pro otevření jsou jasná. Ve fitness centru, podobně jako v obchodech, smí být jedna osoba na 15 metrů čtverečních, skupinové lekce budou omezeny počtem 9 + 1, tedy devět cvičících a jeden trenér, a platí také dvoumetrové rozestupy. „K tomu máme řadu dobrých zkušeností z jara s tím, jak vést provoz center bezpečně,“ řekla Havrdová.

Podle odhadů České komory fitness je na českém trhu okolo 1250 fitness center a dalších sportovišť. K 27. listopadu je to osmý týden, co jsou uzavřená.

Ztráta podnikatelů v oboru se blíží miliardě korun

Před začátkem lockdownu udělala Česká komora fitness průzkum trhu, ve kterém se majitelů fitness center ptali, kolik je bude další uzavření stát. „Dostali jsme se k číslu celkem 285 milionů korun při 14 denním lockdownu, který se očekával. Vzhledem k tomu, že jsou centra zavřená už osmý týden, částka se vyšplhala k jedné miliardě,“ konstatovala Havrdová.

V souvislosti s průzkumem má tak obavy z toho, že mnohá fitness centra neotevřou. „Jarní vlna přivedla 10 procent provozovatelů k rozhodnutí provoz ukončit,“ uvedla a dodala, že zatímco během první vlny panovala v centrech spíše pozitivní nálada, nyní je situace jiná. „Současná nálada je spjata s velkou mírou nejistoty, protože i otevírání ve třetí fázi má za sebou řadu otázek. Například co se stane, pokud se situace opět zhorší – budeme mít opět zavřeno? A na jak dlouho?“ ptala se prezidentka České komory fitness.

Z hlediska kompenzací to vypadá špatně, hodnotí komora

A zatímco před koronavirovou krizí byl tento byznys výdělečný, nyní se z toho podle Havrdové stává riziková oblast podnikání. „Byť si myslíme, že právě sektor pohybových aktivit má obrovský potenciál a koronavirová krize ukázala, že lidé, kteří nejsou v kondici, jsou více ohrožení, je tento sektor prvním, který se uzavře, pokud se omezuje stýkání osob,“ podotkla.

Během rozhovoru padla otázka, jak to vypadá z hlediska kompenzací. „Vypadá to velmi špatně. V tuto chvíli dosáhneme na tři oblasti kompenzací. Jedno je COVID Nájemné, víme ale, že dvaceti procentům trhu se nepodařilo na tuto kompenzaci dosáhnout,“ řekla Havrdová. Další dvě oblasti tvoří kompenzační bonus, na který si dosáhnou fitness trenéři, který ale činí jen 500 korun za den, a poslední kompenzace se vztahuje na zaměstnance.

U této oblasti prezidentka profesní komory upřesnila, že vzhledem k tomu, že většina vztahů ve fitness sektoru funguje na bázi provozovatel a OSVČ, tak jsou jen zlomky těch, kteří mohli čerpat peníze pro své zaměstnance.

Rozhovor Tomáše Vzorka s Janou Havrdovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Google pro zdraví cvičení podnikání fitness centrum Jarmila Rážová fitness třetí stupeň PES Jana Havrdová Česká komora fitness koronavirová recese Česká komora Protiepidemický systém České republiky