Podpora ODS a vládních stran klesá. Volby by vyhrálo Babišovo ANO, ukazuje průzkum

Strany vládní koalice v čele s ODS si u veřejnosti pohoršily natolik, že v případě voleb by dnes nedaly dohromady potřebnou většinu v Poslanecké sněmovně. Vyplývá to z čerstvého průzkumu agentury Kantar TNS pro ČT. Volby by podle analýzy vyhrálo hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše s 31 procenty. ODS současného předsedy vlády Petra Fialy by samostatně získala 17 procent, v případě koalice Spolu činí její podpora kolem 25 procent. Do Sněmovny by se mimo současných politických stran probila rovněž ČSSD.

Podle průzkumu agentury Kantar TNS by volby v případě, že by ODS znovu postupovala v koalici Spolu s KDU-ČSL a TOP 09, stejně vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty. Fialou vedená koalice by získala 25 procent. Na třetím místě se nachází Piráti s 11,5 procenty, hnutí STAN, tedy poslední člen nynější vlády, je pouze na 6,5 procenta.

Strany vládní koalice by v takovém případě podle agentury nezvládli dát dohromady vládní většinu, tedy 101 hlasů.

Do Sněmovny by se probilo ještě hnutí SPD s 9,5 procenta a také ČSSD s 5,5 procenta. Další subjekty mají příliš nízkou podporu. Kupříkladu hnutí Přísaha i KSČM by shodně získaly jen 2,5 procenta. Na dvou procentech se pohybuje podpora Zelených či hnutí PRO 2022 právníka Jindřicha Rajchla, který pořádá protivládní demonstrace.

ČTĚTE TAKÉ: Premiér Fiala o konsolidačním balíčku: Chyby opravíme, nátlaku ale ustupovat nebudeme

V případě, že ODS, lidovci a TOP 09 kandidovali samostatně, by se výsledky ostatních změnily jen nepatrně. ANO u českých voličů vede s 30,5 procenta, druhá ODS je na 17 a Piráti na 11 procentech. SPD se nachází na čtvrté příčce s 9 procenty. Hnutí STAN by získalo 6 procent, sociální demokraté shodně jako v druhém modelu 5,5 procenta. KDU-ČSL a TOP 09 by se do Sněmovny dostaly s 5 procenty.

Stranu si v průzkumu Kantar TNS vybralo 981 respondentů a sběr dat probíhal od 17. dubna do 5. května, tedy před zveřejněním konsolidačního balíčku z dílny vlády premiéra Fialy.

Premiér Fiala nechtěl průzkum ve vysílání ČT komentovat a ani si nepřipouští, že by kvůli klesajícím číslům mohli z ODS či vládní koalice odejít někteří zákonodárci.

Tagy: