Pokud budou volby v USA zpochybněny, prezidenta vybere Sněmovna

Donald Trump a Joe Biden

Sčítání hlasů po amerických prezidentských volbách je velice těsné a mohlo by se stát, že jeden z kandidátů výsledky neuzná. I pro takové případy mají však USA řešení. V nejzazším případě by o prezidentovi rozhodla Sněmovna reprezentantů a o viceprezidentovi Senát.

Podle amerikanisty Jakuba Lepše z University of New York in Prague se počítalo i s napínavým scénářem, kdy budou výsledky dlouho nejasné. Aktuální situaci nazval klidem před bouří. „První bouře byla volební noc, kdy se to stále přelévalo, pak může přijít bouře legislativní,“ myslí si. Upozornil, že na 400 podnětů se u různých soudů objevilo již před volbami.

Čechoamerický ekonom Jan Švejnar navíc upozornil, že některé státy mohou přepočítání hlasů chtít samy od sebe, nehledě na to, že v některých jej pravděpodobně vyvolá Donald Trump. „Některé státy mají automaticky přístup k tomu, že znovu počítají výsledky. Například v Pensylvánii, pokud je rozdíl menší než půl procenta, automaticky nastává recount,“ vysvětlil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Podle amerikanisty Lepše má systém Spojených států v záloze řešení i ve zdánlivě neřešitelných případech. „Když selže legislativní či exekutivní řízení, nastoupí soudy. Existuje i scénář, že se některé státy neshodnou, a stát může poslat hlasovat jak demokratické, tak republikánské volitele,“ vysvětlil. „Spekuluje se, že by se to mohlo stát v Pensylvánii. I potom nastoupí právníci,“ dodal.

Pokud by byly volby zpochybněny a ani jeden kandidát by nezískal 270 volitelů, rozhodnutí o prezidentovi by se přesunulo do nové Sněmovny reprezentantů a o viceprezidentovi do Senátu. „Určitě by to byla krize, ale vidíme, že USA mají prostředky, jak to řešit,“ uzavřel.

Tagy:
New York Jan Švejnar Joe Biden volby Pensylvánie 360⁰ Pavlíny Wolfové Sněmovna reprezentantů USA Donald Trump Prezidentské volby v USA 2020 Poslanecká sněmovna ČR Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Volba prezidenta Spojených států amerických