Pokud skončí nouzový stav, vrátí se exponenciální křivka, říká Hamáček

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček

Brífink krizového štábu

Vláda bude muset požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, jinak dojde k uvolnění opatření a návratu exponenciální křivky nakažených, varoval na tiskové konferenci po středečním jednáním Ústředního krizového štábu její předseda Jan Hamáček (ČSSD). Aktuální problémy související s koronavirovou epidemií v Česku ve středu projednával Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). Jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že kvůli vývoji epidemie očekává další žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. V Česku platí od 5. října a poslanci ho zatím umožnili kabinetu prodloužit do 20. listopadu.

Vicepremiér před novináři obhajoval nutnost prodloužení nouzového stavu. „Přijde mi logické, že vláda požádá o prodloužení. Pokud by k prodloužení nedošlo, padla by veškerá opatření, rozvolnilo by se to a vrátili bychom se do exponencionální křivky,“ řekl ministr vnitra před novináři.

Hamáček dále uvedl, že pokud to budou potřebovat nemocnice, je v lázeňských zařízeních připraveno několik tisíc lůžek pro lidi, kteří nevyžadují intenzivní péči. Stát je využije v případě, že o to požádají nemocnice, které by byly přetížené kvůli množství pacientů s covidem-19.

Hamáček byl v posledních týdnech v karanténě kvůli onemocnění covidem-19, štáb ale fungoval i v době jeho pracovní neschopnosti. Přípravu náhradních lůžek měl jako jednu z priorit. „Ministerstvo zdravotnictví a centrální řídící tým vytvořily dispečink záložních lůžek v lázeňských zařízeních. V případě potřeby ten primární cíl pro odlehčování od pacientů, kteří nevyžadují intenzivní péči, řekl Hamáček. Několik tisíc lůžek je připraveno především v lázních spadajících pod ministerstva.

Laboratoře v Česku v úterý potvrdily dalších 9 016 případů nemoci COVID-19. Proti pondělí jich bylo zhruba o 3 000 více, ale přibližně o 3 000 méně než před týdnem. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí s koronavirem se od úterního večera zvýšil o 60, od začátku epidemie tak zemřelo 5 323 lidí. Aktuálně nakažených je 147 084, většina s lehkým průběhem nemoci.

Křivka se otáčí

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech zvolňuje, spolu s tím stagnoval počet hospitalizovaných. Podle posledních údajů ministerstva péči v nemocnici vyžadovalo 8 059 nakažených, z toho 1 191 bylo v těžkém stavu. Stále ale rychle přibývá úmrtí s COVID-19. Za úterý jich ministerstvo uvádí 109, čísla z posledních dnů ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou. Minulé úterý zemřelo 244 pacientů s koronavirem, což bylo nejvíc v jednom dni od počátku epidemie.

Statistiky nových odhalených nákaz koronavirem podle Hamáčka naznačují, že se křivka otáčí. „To ale neznamená, že jsme vyhráli a můžeme všechno začít uvolňovat,“ řekl. Připomněl, že křivky hospitalizovaných a zemřelých se zvyšují později než křivky zobrazující potvrzené případy. „Ale vypadá to, že zdravotnický systém by to měl zvládnout, nemělo by dojít k přeplnění kapacit a na nějaké kritické momenty,“ řekl.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) bude muset vláda kvůli vývoji epidemie znovu požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který platí zatím do 20. listopadu. Hamáček v úterý uvedl, že epidemická situace bude vyžadovat i po tomto datu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, kam patří třeba uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol. Podle Hamáčkova dřívějšího vyjádření může nouzový stav trvat do Vánoc.

Tagy: