Policie řeší záhadu v Benátkách. Canal Grande se zbarvil dozelena, aktivisté vinu odmítají

Do benátského Velkého kanálu (Canal Grande) se dostala záhadná tekutina, která hlavní vodní cestu ve městě na laguně zbarvila do fluoreskující zelené. Přestože se k činu zatím nikdo nepřihlásil, v podezření jsou klimatičtí aktivisté, informují tiskové agentury. Například skupina Ultima Generazione (Poslední generace) ale odpovědnost za zbarvení kanálu odmítla.

Podle agentury DPA v neděli voda v blízkosti mostu Ponte di Rialto náhle zářila zeleně. Italští hasiči uvedli, že ve spolupráci s agenturou na ochranu životního prostředí Arpa odebrali vzorky na rozbor. Benátský prefekt svolal mimořádnou schůzku s policií, která má incident vyšetřit. Podle italských médií úřady nepředpokládají, že by byla tekutina nebezpečná.

Někteří Benátčané připomínají rok 1968, kdy argentinský umělec Nicolás Garcia Uriburu vodu v centrálním kanále rovněž obarvil dozelena, aby upozornil na znečištění vody. V poslední době na sebe podobnými akcemi upozorňují klimatičtí aktivisté. Proto se mnozí domnívají, že mají prsty i v dnešním netradičním zbarvením vody v Canal Grande. Minulý týden členové skupiny Ultima Generazione zbarvili do černa vodu ve známé římské Fontáně di Trevi. Zodpovědnost za nedělní zbarvení kanálu v Benátkách ale podle listu La Repubblica zástupci této ekologické skupiny odmítli.

V neděli se v Benátkách konala tradiční regata Vogalonga, jíž se účastní veslice, kánoe a gondoly. Akce se zrodila v roce 1974 jako protest proti motorovým člunům.

Tagy:
policie aktivisté Benátky zelená Canal Grande Velký kanál Ponte di Rialto