Policista pomáhající v nemocnici: Zdravotníci si sahají na dno, přesto je urážejí

Lékaři, zdravotní sestry a další zdravotnický personál si při práci o pacienty sáhnou často na fyzické a psychické dno. Zanedbávají kvůli nynější krizi i své rodiny. Tak to popisuje policista a krizový intervent pro zdravotnický personál z Karlovarské krajské nemocnice Tomáš Eisenkolb. Toho nejvíc zaráží, že jsou ve společnosti lidé, kteří dodnes covid zlehčují a práci zdravotníků dehonestují.

„Je tam patrná míra deprese z těch negativních komentářů. Z toho, že oni dělají první poslední pro pacienty a přece jenom se najde určitá část společnosti, která to bagatelizuje, která se snaží dehonestovat jakoukoliv zdravotnickou práci,“ popisuje jedny z mnoha těžkostí zdravotníků Tomáš Eisenkolb v cyklu videí Odpovědi od plic, který vzniká ve spolupráci Karlovarské krajské nemocnice a krajských hasičů.

Řada zdravotníků se podle policisty, jehož úkolem je krizová intervence, snaží udělat cokoliv a dokonce i improvizovat, aby svým pacientům mohli pomoci. Pak ale narážejí na část společnosti, která je kritizuje a tvrdí jim, že svoji práci dělají špatně. Podle Eisenkolba takoví lidé ani mnohdy nemají ověřená fakta a ostatní uráží snad jen kvůli tomu, že jim to může přinášet radost.

„Zdravotníci řeší čas, kdy nejsou doma a chtěli by třeba být. Oni upřednostňují práci před rodinou. Obětují tomu všechen svůj čas. Potom dochází ke konfrontacím, proč nejsou doma,“ vysvětluje policista další těžký moment, který nemá dobré dopady na psychiku personálu nemocnic.

Podle něj navíc zdravotníci nebyli dříve na tak časté umírání svých pacientů, jako je tomu nyní, zvyklí. „Pokud máte oddělení, kde vám za rok zemřou tři pacienti, a najednou máte oddělení, kde o víkendu zemře třeba pět lidí, tak je to na zdravotníky obrovská emocionální zátěž,“ popisuje krizový intervent pro zdravotnický personál.

Tagy: