Policisté, kteří zastřelili teroristu z Vídně, již dostali medaile od kancléře Kurze

Téměř stejně rychle, jak zasáhli v pondělí proti útočníkovi z Vídně, se dočkali dva policisté, kteří ho zneškodnili, ocenění od rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Ten jim ve čtvrtek propůjčil Zlaté medaile na červené stuze. Toto ocenění dostávají v Rakousku ti, kteří zachrání život s nasazením toho vlastního.

„Povolání policisty je náročné a nebezpečné. Oba díky své odvaze a rozhodnému vystupování, i s nasazením vlastních životů, zachránili životy mnoha ostatních lidí,“ pravil Kurz při krátkém a neoficiálním přijetí policistů. Ti si kvůli zachování anonymity ani v kancléřově pracovně nesundali kukly.

„Na tento zásah nikdy nezapomeneme, navíc se zapíše i do vzpomínek všech našich kolegyň a kolegů,“ reagoval jeden z příslušníků speciální jednotky rakouské policie. A druhý doplnil: „Byla to akce nás všech, stejně jako kolegů z pořádkových jednotek. Po vyhlášení poplachu přišlo mnoho kolegů o vlastní vůli z domovů, aby pomohli. Tomu se říká kamarádství v akci.“

První listopadové pondělí roku 2020 po osmé hodině večerní zaútočil dvacetiletý Rakušan s makedonskými kořeny Kujtim Fejzulai v centru Vídně. Při svém teroristickém činu, ke kterému se o den později přihlásilo hnutí Islámský stát, zabil čtyři lidi a 22 jich zranil. Policisté ho během devíti minut dopadli a zastřelili. Před svou poslední výpravou přísahal věrnost novému šéfovi IS Abu Ibrahimu al-Hašimimu al-Quraišimu a pózoval s mačetou, pistolí a útočnou puškou.

Rodiče, rodilí Makedonci, emigrovali v 90. letech minulého století do Rakouska. Oba tvrdě pracovali, matka jako prodavačka, otec byl zahradníkem. Syn Kujtim se jim narodil 24. června 2000 již v Rakousku a vyrůstal ve dvacetitisícovém městě Mödling ležícím 18 kilometrů jižně od Vídně. V dětství byl prý „milým roztomilým chlapcem“, dobře se učil a ještě lépe hrál fotbal.

Tagy: