Počet případů sexuálního zneužívání dětí je alarmující. O registru pedofilů stále není jasno

Sexuální zneužívání

Registr pedofilů je v nedohlednu

Čeští policisté letos řešili 680 případů pohlavního zneužívání nezletilých. Palčivý problém naší společnosti připomněl případ skautských vedoucích z Ústí nad Labem. Ti před deseti lety zneužili 39 dětí. Politici věří, že brzy přijde řešení. O konkrétní podobě registru pedofilů ale stále není jasno.

Statistika uvádí, že letos se kriminalisté setkali každý den v průměru se dvěma případy pohlavně zneužitých dětí. Jde i o případy dobrovolného sexu mezi těmi, kterým ještě nebylo 15 let. Mezi zneužitými ale byli i velmi malé děti. „V letošním roce evidujeme celkem 37 případů pohlavního zneužití dítěte předškolního věku,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Feri, Cimický či Weinstein. Které osobnosti musely kvůli sexuálnímu násilí před soud?

Palčivý problém připomněl případ Piškota a Meluzína, dvou skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří ve své družině Bobrů i prostřednictvím sociálních sítí zneužili 39 dětí. „Bojíme se, že náš syn už nikdy nenaváže vztah. Řeší to hlavně manžel, já říkám, že má ještě čas, že to snad přejde,“ popsala tehdy matka jedné z obětí.

Od rozsudku uplynulo deset let a zatímco Piškot se zřejmě napravil, Meluzín byl před časem odsouzen znovu. Rodiče tehdy neměli o zneužívání svých dětí ani ponětí. „Že se něco děje, se velmi často projeví změnou chování. Dítě je najednou tiché a naopak to, které je obvykle klidné, může být najednou agresivní,“ vysvětlila psycholožka Simona Hoskovcová.

Další nápadnou stopou mohou být problémy se spánkem a noční můry. „Je potřeba, aby dospělí byli vnímaví, dítě sledovali, naslouchali mu a vyjadřovali podporu, protože k odhalení musí dojít co nejdříve,“ dodala Hoskovcová.

O tom, že má v roce 2025 začít platit zákon o databázi pedofilů, se mluví už dlouho. Stále ale není jasná jeho konkrétní podoba. „Cílem je zabránit těmto deviantům v práci s dětmi. Bereme to jako velkou prioritu a chceme to co nejdřív dopracovat do finální podoby,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). „Souhlasím, že člověk má právo na druhou šanci, ale ne pracovat znovu s dětmi, pokud jim v minulosti ublížil,“ míní poslankyně Taťána Malá (ANO). Diskutuje se také o tom, že po určité době by mohli devianti zažádat o vyjmutí svého jména z databáze. O tom by ale zřejmě musely vždy rozhodnout posudky odborníků.

Tagy:
databáze ODS sexuální zneužívání Ústí nad Labem ANO 2011 Taťána Malá Policejní prezidium České republiky Antonín Stanislav