Politická ostuda, zlobí se právník kvůli výpadku důležitého léku. Opozice chce Válkovu demisi

Antibiotika pro děti stále nejsou v lékárnách k dispozici v takovém množství, jak by bylo potřeba. Navíc aktuálně chybí i důležitý lék pro onkologické pacienty. A to i přes mnohá ujištění ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ze začátku roku, že se situace zlepší během pár týdnů.

Nejde o krizi jako na začátku roku, k ideálu má ale situace s antibiotiky hodně daleko. Tak hodnotí lékárníci své zásoby. „Chybí nám antibiotika pro dětské pacienty, sirupy, například léčivý přípravek ospe, který se používá k léčbě spálové angíny, která je momentálně rozšířená,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí lékárnice Lucie Malotinová.

A na seznam chybějících léků v Česku přibyl další – litalir. Ten užívají zejména onkologičtí pacienti. „Jeden výrobce předává registraci léku jinému, a to bohužel víme už od července minulého roku. Věděli jsme, že nové dodávky budou až letos v červnu,“ podotkl expert na lékovou politiku Josef Suchopár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtonosná halucinogenní výzva na TikToku. Třináctiletý chlapec se předávkoval Benadrylem

„Jedná se o politickou ostudu, protože v jiných zemích – například v Polsku – tento konkrétní lék podle všeho k dispozici nějakým způsobem je, takže toto trápí pouze české občany,“ kritizoval právník Ondřej Dostál. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že dělá maximum pro to, aby léky v Česku nechyběly. Problém je ale u dodavatelů.

„Několikrát změnili termín dodání, naposledy minulý týden, kdy nám oznámili, že léčivý přípravek dodá až v srpnu. Začali jsme řešit dodávku tohoto léčiva, a to se podařilo – přípravek by měl být k dispozici příští týden,“ sdělil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Podle ministerstva by měla být situace s léky pod kontrolou v květnu. Opozice ale šéfa resortu Válka tvrdě kritizuje. „Ministr zdravotnictví by se k tomu měl postavit čelem. Měl by označit viníky, kteří za to mohou, nebo pokud uzná, že to je jeho vina a nezvládá ji vyřešit, tak ať odstoupí,“ vyzývala poslankyně Klára Maříková (SPD).

„Jednoznačně selhává. Ministr je zodpovědný za to, aby řídil, rozhodoval a zajišťoval věci, které zdravotnictví potřebuje,“ připojil se s kritikou poslanec Kamal Farhan (ANO). Ministerstvo zdravotnictví proto chystá návrh změny zákona o léčivech, kde výrobcům stát dá povinnost držet dvouměsíční zásoby léků v Česku. Sněmovna by ji měla projednat už v červnu.

Tagy: