Chybí i základní penicilin. Lékaři takový výpadek nepamatují, pomohou dodávky z Koreje?

Některé léky stále chybí. Praktičtí lékaři se shodují, že nejsou antibiotické oční kapky nebo masti, léky pro děti, a hlavně základní penicilin. Ministerstvo zdravotnictví opět slibuje, že pro nápravu udělá maximum. České republice se navíc na návštěvě v Jižní Koreji podařilo vyjednat mimořádnou dodávku antibiotik ve větším množství, než je aktuální spotřeba v Česku.

Za svoji letitou praxi si nepamatujeme takový výpadek léků, shodují se lékaři. „Stále trvají výpadky antibiotik, zejména řada těch úplně základních, jako je penicilin vhodný pro léčbu angíny,“ uvedla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

„Léky chybí, jde zejména o lékové formy pro malé děti, a my nevíme proč,“ doplnila primářka Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Děčín Renata Přibíková. Dětská lékařka Ilona Hülleová dodala, že se při výpadku antibiotika nahrazovala jinými skupinami. „Tudíž dochází k dominovému efektu a začínají chybět i ty další skupiny,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prymula: Nedostatek penicilinu je naprosto špatně. Stát přehazuje svoji roli na praktiky

„Dle našich informací měli tento týden distributoři obdržet další dodávku dětských antibiotik, a to jak ve formě suspenze, tak i pevné formy,“ sdělil tiskový mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Teď se snad blýská na lepší časy. České republice se v Jižní Koreji podařilo vyjednat mimořádnou dodávku antibiotik ve větším množství, než je aktuální spotřeba v Česku. Léky mají dorazit v řádu měsíců.

„Jsou to zejména antibiotika – dětské sirupy. Nyní je míček trošičku na naší straně, tedy na straně SÚKL, který musí posoudit vhodnost těchto léčiv, protože chceme, aby byla po všech stránkách bezpečná, a nepochybuji, že budou,“ sdělila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„V případě, že takové posouzení bude spadat do kompetencí SÚKL, budeme se mu věnovat prioritně,“ doplnila mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Lékaři mimořádnou dodávku vítají, ale věří, že jde pouze o krizové řešení. „Pokud by to byl základní penicilin, tak si myslím, že je to řešení krizové, které je ale určitě na místě, protože antibiotika reálně chybí,“ uvedla Bezdíčková.

Přibíková naopak neví, co má od mimořádné dodávky z Asie čekat. „Pro mě je to velké překvapení, že budeme brát léky mimo Evropskou unii,“ vysvětlila. Podle Pekarové Adamové by v případě schválení léků z Asie mohlo jít o dlouhodobou spolupráci a dodávky od korejských společnosti by mohly chodit do Česka pravidelně.

Tagy: