Poslední rozhovor CNN Prima NEWS se Schwarzenbergem: Mluvil o králi Karlovi i Zemanovi

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Poslední rozhovor CNN Prima NEWS s Karlem Schwarzenbergem

Svůj poslední rozhovor na kameru poskytl pro CNN Prima NEWS zesnulý exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg letos v dubnu. Hovořil tehdy o novém britském králi Karlovi III. a vzpomínal, jak rozesmál jeho matku a dlouholetou panovnici Spojeného království Alžbětu II. Mluvil též o tom, že se Češi stále nenaučili „nakládat s bývalou hlavou státu“, což dokládal hojně propíranou kanceláří exprezidenta Miloše Zemana. Podívejte se na poslední Schwarzenbergův rozhovor pro CNN Prima NEWS.

Rozhovor vznikl ke konci dubna krátce před korunovací britského krále Karla III.

Blíží se korunovace. Vy jste Karla III. v roce 1991 doprovázel v Praze, když jste byl kancléřem prezidenta Václava Havla. Jaký na vás tehdy dělal dojem?
Velice dobrý. Je to inteligentní člověk, který se o věci zajímá. Nejvíce o přírodu, ale také o naše památky. Konverzace s ním je zajímavá. Když někoho podobného doprovázíte, tak to člověka přece jen potěší.

Našli jste společná témata?
Bavili jsme se o věcech tady. Nediskutovali jsme o Americe či jiné politice.

O čem konkrétně?
Pražské památky. Jak známo, tak se tady i později angažoval. Prošli jsme se pod Hradem, byli jsme i na zámku v Jezeří. Tohle všechno ho velmi zajímalo.

Předpokládám, že jste před setkáním s ním měl nějaká očekávání. Bylo naopak něco, čím vás překvapil?
Ano, a velice příjemně. Jak moc se zajímá a kolik toho ví.

Tehdy byl v Praze ještě s princeznou Dianou...
Ano. Ta byla opravdu krásná. Nikdy na ni nezapomenu.

Jak ta se zajímala o Prahu?
Neměl jsem tu čest ji doprovázet. Doprovázel jsem pouze prince, takže s princeznou jsme se jen velmi krátce setkali.

Po boku krále je již řadu let jeho druhá manželka, královna Camilla. S tou jste se setkal?
Ne.

Přesto, jaký na vás dělá dojem?
Z někoho, koho jsem nepotkal, si dojem netvořím. Z fotek v novinách to nemůžu říci, to bych byl debil.

Později jste se setkal s královnou Alžbětou II., matkou současného krále. Co byste řekl, že měli společného, a v čem se naopak lišili?
Je to normální rozdílnost mezi matkou a synem. Oba ale mají smysl pro humor. Tak dobře je však neznám, abych řekl, jaké rozdíly mezi nimi mohou být. S královnou jsem se setkal dvakrát v životě a bylo to docela vtipné. Byl jsem pozván přímo do Buckinghamského paláce. Tehdy ještě žil slavný lord (Louis) Mountbatten, což byl britský vojevůdce za 2. světové války (rovněž strýc prince Philipa, manžela královny Alžběty II., pozn. red.), a on byl měsíc předtím ve Vídni a přenocoval u mě v hotelu. Představil mě královně a vychvaloval hotel. A já jim na to řekl: „Ale za to vděčím vám. Kdyby královské letectvo nebombardovalo Vídeň a nezničilo levé křídlo mého paláce, tak by mi památkový úřad nikdy nedovolil udělat z paláce hotel. Takže vlastně jsem vám za to vděčný.“ Královna se rozesmála a řekla: „Vy jste první člověk, který mi děkuje za to, že jsme vás bombardovali.“

Co lze od nového krále očekávat?
Myslím, že si je již dnes velmi vědomý svých povinností. Bude klást větší důraz právě na zelená témata a ochranu přírody, kde se přímo angažuje. Nejen zde, protože jak hospodaří na svých farmách, to je opravdu vzorné (král Karel III. je nadšeným farmářem, pozn. red.). Ale přece jen je z jiné generace, takže se bude asi více zajímat o architekturu, umění a podobné věci. Ale jinak bude velmi úzkostlivě dodržovat nepsanou britskou ústavu.

Nechci znít neuctivě, ale není pro něj handicapem, že na trůn nastoupil v 73 letech? Že vlastně celý život čekal na příležitost?
Ale má velmi bohaté zkušenosti. Pro tu práci to není nevýhoda, naopak.

Role panovníka ve Velké Británii je však značně omezená. Lze od něj očekávat nějaké změny, co se týče využívání pravomocí?
Ne. Bude dodržovat nepsanou britskou ústavu. Na druhé straně je korunovaný král a pomazaný. Má tedy velké postavení i vzhledem k anglikánské církvi. U nás vlastně nemáme pojem, co je král. Nevíme, že nejdůležitějším obřadem při korunovaci není nasazení koruny, ale právě pomazání. A to je od prastarých dob a má to i svůj náboženský obsah. William Shakespeare píše: „Not all the water in the rough rude sea can wash the balm from an anointed King.“ (v překladu: „Vše vodstvo v moři divo-bouřlivém nemůže králi, kterýž pomazán, balšámu smýti“, z Shakespearova díla Richard II., pozn. red.) Tomu zde nerozumíme, ale je to obsah monarchie, že má vztah k tomu nahoře.

Britský panovník je navíc hlavou anglikánské církve...
Ten citát Shakespeara pokračuje: „The breath of worldly men cannot depose the deputy elected by the Lord.“ (v překladu: „I všech na světě dech lidí sesaditi náměstka nemůže, jejžto zvolil Hospodin“, pozn. red.) To je základní myšlenka monarchie. To není jako prezident, král má jiný vztah. Stojí za to, zabývat se tím, co opravdu monarchie je.

Vrátím se zde k české lince. Král Karel III., v době kdy byl ještě korunním princem, navštívil Česko hned několikrát. Byl zde i poté, co jste jej doprovázel, dokonce i s nynější královnou Camillou. Myslíte, že by se mohl do Česka vrátit již jako král?
Britský panovník navštíví obvykle nějakou zemi jen jednou. Snad se sem ale vrátí, je to možné. Ale je mu už 74 let a není už takový čipera. Sympatie ale pro nás má, takže uvidíme. Má tady navíc něco důležitého, a to anglickou školu (The English College in Prague – Anglické gymnázium, o. p. s., pozn. red.). Za to mu také vděčíme, že se o ni osobně velice stará. Poprosil prezidenta Havla, aby byl patronem té školy, poté požádal mě a ta škola mu opravdu leží na srdci.

Schwarzenberg: Neumíme se postarat o hlavu státu

Čestný předseda TOP 09 si během rozhovoru zároveň postěžoval, že se Češi stále neumějí postarat o bývalého prezidenta. Narážel tím na tehdy hojně propíranou novou kancelář bývalé hlavy státu a Schwarzenbergova rivala z prezidentských voleb v roce 2013 Miloše Zemana. Ačkoli Zeman již nějaký čas využívá invalidní vozík kvůli zdravotním problémům s chodidly, přístup do budovy není bezbariérový a jeho kancelář je v místnosti, kde dříve byla ložnice.

„Dle mého názoru jsme se furt nenaučili zacházet s bývalou hlavou státu,“ hodnotil pro CNN Prima NEWS Schwarzenberg. Domníval se, že v této věci měla Zemanovi pomoci vláda premiéra Petra Fialy (ODS) navzdory vzájemným neshodám. „To, že tady bývalému prezidentovi nenabídneme odpovídající kancelář, která je bezbariérová a dostupná, to je opravdu ostuda nadevše. I vláda, která s ním má spory, by mu měla něco nabídnout,“ řekl pro CNN Prima NEWS exministr.

PODÍVEJTE SE: Miroslav Kalousek promluvil ve vysílání CNN Prima NEWS o úmrtí Karla Schwarzenberga

Připomněl, že podobně na tom byl po svém konci v prezidentském úřadě i Václav Havel, kterému Schwarzenberg dělal kancléře. „Pamatuji si, že když prezident Havel odstoupil, tak se pro něj vůbec nenašla kancelář. Až já jsem ji potom v mém baráku ve Valdštejnské ulici nabídl. Tam pak měl svoji kancelář, ale kdybych mu ji nedal, nebyla by,“ pokračoval Schwarzenberg.

Mimoto se vyjádřil k tehdejší Zemanově kritice vlády za její rozpočtovou politiku. Exprezident pro MF Dnes řekl, že současný šéf státní kasy Zbyněk Stanjura dělá „šílené amatérské kroky“. „Od něj jsem nečekal, že bude tuto vládu chválit. To bylo pochopitelné. To označení ‚šílené‘ je ale poněkud tvrdé a bývalý prezident by mohl být o něco zdrženlivější,“ pravil bývalý šéf diplomacie.

Sám pak vládu za některé z jejích kroků pochválil. „Na druhé straně jsem naprosto šťasten s touto vládou, co se týká zahraniční a bezpečnostní politiky. Nejsem si ale jistý, co se týče rozpočtové politiky,“ komentoval Schwarzenberg pro CNN Prima NEWS.

Tagy: