Pospíšil: Zemanův výrok o NATO je šílený. Jeho slova mají vlastizrádný charakter

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil ve Zprávách Plus.

Jiří Pospíšil a Matěj Gregor o dění v Afghánistánu

Slova prezidenta Miloše Zemana o zbabělosti a selhání Severoatlantické aliance (NATO) jsou naprosto šílená a mají vlastizrádný charakter, řekl europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Je přesvědčený, že má smysl být součástí mezinárodní kolektivní obrany. „Česká republika je malou zemí a sama o sobě by dlouhodobě nedokázala obstát, obzvlášť za současných hrozeb v podobě Ruska, Číny či islámských teroristů,“ řekl ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS.

Podle Zemana se naplnily jeho prognózy, ve kterých varoval před odchodem z Afghánistánu. V rozhovoru pro web Parlamentní listy označil odchod ze země za zbabělost a dramatické selhání NATO. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,“ konstatovala hlava státu.

„Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,“ poznamenal Zeman s tím, že investování do vojenské aliance je „tak trochu vyhazováním peněz“.

Třebaže europoslanec Jiří Pospíšil souhlasí s tím, že odchod z Afghánistánu byla chyba, Zemanovo vyjádření ohledně NATO tvrdě zkritizoval. „To, co prezident Zeman říká, považuji za naprosto šílenou věc – a má to pro mě vlastizrádný charakter. Potřebujeme být součástí svobodného demokratického světa, který společně musí bránit naše hodnoty. Sami jsme v zásadě bohužel relativně malá země,“ vyjádřil svůj postoj na CNN Prima NEWS.

Za sebe je přesvědčený, že kolektivní obrana západního světa – tedy evropských demokracií, Spojených států a dalších spojenců – je jediná šance, jak mohou malé země jako ČR přežít v dnešním globálním světě.

Strašný průs*r, rozohnil se Pospíšil

„Máme tu putinovské Rusko, islámský svět, komunistickou Čínu. Sami o sobě při velikosti deseti milionů obyvatel nejsme schopni dlouhodobě obstát,“ pokračoval Pospíšil ve Zprávách Plus.

Zopakoval, že odchod z Afghánistánu považuje za chybu, nikoliv přítomnost mezinárodních sil. Ačkoliv samotná mise nemohla objektivně vést k vítězství a definitivní porážce Tálibánu, byla podle něj důležitá tím, jak dokázala radikální hnutí držet na uzdě.

„Bohužel se z té země může stát jedna velká základna pro islámský mezinárodní terorismus. A to je podle mě strašný průs*r,“ doplnil rozčileně k aktuálnímu dění.

Díky přítomnosti Američanů a sil NATO v Afghánistánu měl Tálibán aspoň „méně času“ realizovat útoky v západním světě. Pakliže se charakter hnutí opravdu nezměnil, jak nyní hlásá, hrozí, že se do země vrátí teroristické organizace jako al-Káida, která tam bude připravovat své vojáky.

Tagy: