Potvrzeno. Letiště v pražských Kbelích strážil zdrogovaný voják, nejspíš užil pervitin

Voják ve Kbelích

Pokračování případu vojáka s podivným chováním

Vojenské letiště v pražských Kbelích strážil zdrogovaný voják. Na jeho zvláštní chování upozornili zaměstnanci Úřadu vlády ve chvíli, kdy měl odlétat premiér Andrej Babiš. Desátník ozbrojený samopalem a pistolí se choval nervózně a dělal zvláštní grimasy. Vojenská policie ho podrobila testu na drogy. A ten byl pozitivní.

Z letecké základny Kbely startují vládní speciály, odlétají vojáci na zahraniční mise. A podle toho musí vypadat zabezpečení areálu. Jenže na začátku týdne, ve chvíli, kdy odsud cestoval premiér na summit Evropské unie, se člen stráže ozbrojený pistolí a samopalem zvláštně potácel a nervózně se ošíval. Poté, co na něj upozornili zaměstnanci Úřadu vlády, dorazila Vojenská policie.

„Voják 24. základny dopravního letectva Kbely byl vyměněn, důvodem bylo jeho nestandardní chování,“ sdělila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. „Bylo provedeno orientační vyšetření zaměřené na detekci drog a bylo pozitivní,“ dodala mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková.

Armáda ale odmítla upřesnit, o jaké drogy se jednalo. Videozáznam s vojákovým chováním proto CNN Prima NEWS ukázala jednomu z největších českých odborníků na drogovou problematiku. „Podle jeho chování, tedy nutkavého popocházení, kdy ztrácel kontrolu nad tím, kam má jít, jak to bude vypadat a tak dále, to vypadá na nějaké stimulancium. Mohlo by jít o pervitin nebo nějaký amfetamin,“ řekl po zhlédnutí záznamu zakladatel Drop In Ivan Douda.

Zatím nebyl postaven mimo službu

Podle našich informací jde o desátníka Lukáše P., který je vojákem z povolání už několik let. Zda se jednalo o jeho první prohřešek, policie neuvedla. Jeho stav pod vlivem drog přitom není možné brát na lehkou váhu. Byl ozbrojen samopalem a navíc se mohl dostat do těsné blízkosti předsedy vlády.

Postaven mimo službu zatím voják nebyl. Rozhodující budou závěry vyšetřování a výsledky posudků. „Voják byl podroben žilní kontrole krve a odběru moči. Ve věci byly zahájeny úkony v trestním řízení,“ řekla Mlýnková.

Případ byl zatím kvalifikován jako ohrožení pod vlivem návykové látky, kde nejpřísnější trestní sazba činí až jeden rok za mřížemi.

Tagy:
drogy armáda samopal voják nebezpečí Andrej Babiš Magdalena Dvořáková CNN Prima NEWS Evropská unie pervitin omamné látky vláda Praha Kbely Armáda ČR vojenská policie metamfetamin droga Úřad vlády České republiky Generální štáb Armády České republiky