PŘEHLEDNĚ: Vstup Ukrajiny do NATO? Kyjev musí splnit podmínky, záleží i na průběhu invaze

I když by lídři zemí NATO na blížícím se summitu ve Vilniusu měli jednotně potvrdit, že se Ukrajina v budoucnu stane členem Aliance, liší se v pohledu na otázku, jakou rychlostí by se tak mělo stát. Nepřekročitelnou podmínkou je nejen konec ruské invaze, ale také splnění dalších náležitostí. Český premiér Petr Fiala (ODS) a prezident Petr Pavel Volodymyra Zelenského během jeho návštěvy Prahy ujistili, že Česko Kyjev v případě budoucího vstupu do NATO maximálně podpoří.

Zelenskyj během své dvoudenní návštěvy v Praze jednal se čtyřmi nejvyššími českými ústavními činiteli. Jedním ze stěžejních témat byl i blížící se summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu, který se uskuteční 11. a 12 července. Zelenskyj by považoval za ideální pozvánku Ukrajiny do NATO. Získat podporu všech členů ale podle něj bude složité.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v pátek potvrdil, že lídři států NATO na summitu potvrdí budoucí členství Ukrajiny v Alianci. Jenže zatímco představitelé zemí východního křídla EU včetně Česka hovoří o co nejrychlejším poválečném přijetí, politici západních států v čele s USA se vyjadřují opatrněji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomáháte nás přiblížit vítězství, řekl Zelenskyj v Praze. Ocenil množství ukrajinských vlajek

Alianční země zatím postrádají shodný pohled na otázku, jakou rychlostí Ukrajinu přijmout. Shodují se pouze na tom, že se tak nestane, dokud neskončí ruská invaze. Ke konkrétnímu a jasnému časovému příslibu, ve který Kyjev během nadcházející vrcholné schůzky v Litvě doufá, tak podle většiny diplomatů spíš nedojde.

„Očekávám, že všichni spojenci v Severoatlantické alianci Ukrajinu jasně podpoří v jejím úsilí o členství v NATO. S hlasem České republiky může Ukrajina určitě počítat,“ přislíbil v pátek během společného brífinku se Zelenským premiér Petr Fiala (ODS).

Pavel i Fiala chválí ukrajinské reformy

Prezident Petr Pavel potvrdil, že hlavním tématem nadcházejícího summitu NATO v litevském Vilniusu bude především Ukrajina, která se již déle než rok a čtvrt brání ruské invazi. Konkrétně půjde o další vojenskou podporu Kyjeva i případnou budoucí pozvánku do NATO.

„Pozice Ukrajiny bude posílena i tím, že v rámci konání summitu proběhne první úvodní jednání, kde bude Ukrajina sedět se státy NATO jako rovný s rovným. Ukrajina od summitu očekává jasnou zprávu ohledně jejího budoucího členství v NATO,“ upozornil Pavel po jednání se Zelenským.

Zároveň český prezident – stejně jako Fiala – svému ukrajinskému protějšku sdělil jednoznačné stanovisko ČR: „Je potřeba říci naprosto jasně, že je v zájmu České republiky, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO. Je to v zájmu naší vlastní bezpečnosti i regionální stability.“

Stoltenberg: Hovořit o časových obrysech je předčasné

Pavel nicméně upozornil, že členství Ukrajiny v NATO či v EU není něčím, co by se „dalo zasloužit“. „Je potřeba splnit celou řadu podmínek. Zde bych chtěl ocenit úroveň reforem, k nimž na Ukrajině dochází, a to v celé řadě oblastí,“ doplnil Pavel. I Fiala Ukrajinu pochválil za to, s jakým nasazením a rychlostí zavádí reformy – například potlačování korupce či změny v oblasti soudnictví.

Lídři NATO podle Stoltenberga jednotně potvrdí navržený plán dlouhodobé podpory Ukrajiny, který má dále sladit její armádní standardy s těmi aliančními. Poprvé také zasedne Rada NATO–Ukrajina, která má být politickou platformou pro krizové situace a zapojit Kyjev do společného rozhodování.

„Jsem si jistý, že najdeme společnou řeč, a to i v otázce, jak posunout Ukrajinu blíže členství,“ řekl Stoltenberg. Hovořit ale o konkrétních časových obrysech zmíněného závazku je podle vrcholného představitele NATO zatím předčasné.

I když lze očekávat, že Ukrajina během summitu ve Vilniusu přímou pozvánku k přijetí do Severoatlantické aliance neobdrží, dost pravděpodobně dojde k dalšímu prohloubení spolupráce v tandemu NATO–Ukrajina. Ostatně jedním z hlavních cílů Zelenského posledních zahraničních cest bylo bezpochyby získání co největší podpory od partnerů z NATO.

Tagy: