Flegr: Zaveďme povinné očkování pro všechny. Jiné řešení je cesta do pekla, tvrdí Prouza

Jaroslav Flegr a Tomáš Prouza

Když povinné očkování, tak pro všechny. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli evoluční biolog Jaroslav Flegr a prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Prvně jmenovaný uvedl, že se k němu nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) nakonec dopracuje kvůli nové koronavirové variantě omikron. Prouza s Flegrem se zároveň shodují, že by se povinným očkováním zároveň, možná trochu paradoxně, zasypal příkop, který mezi Čechy kvůli pandemii je.

Flegr na úvod řekl, že se na povinném očkování shoduje s prezidentem Milošem Zemanem, který o něm hovořil v exkluzivním vysílání Partie Terezie Tománkové. „Myslím, že v současné době omikron změnil pravidla hry tak drastickým způsobem, že bude potřeba plošné očkování – a taky se tím vyhneme dalšímu rozdělení společnosti,“ řekl vysokoškolský pedagog.

I když nová vláda Petra Fialy deklaruje, že na povinné očkování pro všechny nechce přistoupit, podle Flegra se k němu nakonec pod tíhou omikronu přece jen rozhoupe. „Věřím, že členové nové vlády jsou příčetní a že budou reagovat na současnou situaci,“ zmínil Flegr.

Povinné očkování je správná cesta i podle Prouzy. „Vidíme, že to výrazně omezuje zatížení nemocnic, pomáhá to udržet otevřené školy i firmy v provozu. Je to věc, která dává smysl,“ řekl CNN Prima NEWS prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu.

I on dodává, že by povinné očkování pro všechny bez rozdílu mohlo zacelit příkopy mezi očkovanými a neočkovanými. „Co by dávalo největší smysl je nerozdělovat skupiny na ty co musí, a nemusí. To je cesta do pekla. V nemocnici může skončit úplně každý. Když očkování, tak skutečně plošně. Nejen pro někoho, kdo pracuje v jistém druhu firmy, a pro jiné ne,“ pokračoval Prouza.

Flegr: S omikronem budou hospitalizovány stejné počty lidí

Prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu doplnil, že v případě zachování aktuálního plánu, tedy povinné očkování jen pro vybrané profesní skupiny, například zdravotníky či policisty, by se časem tato povinnost mohla dotknout i lidí v gastronomii. „Po IZS (Integrovaný záchranný systém, pozn. red.) to může být druhá velká skupina,“ zamyslel se Prouza.

Flegr zároveň varuje, že ačkoliv se zdá, že průběh nemoci po nakažení omikronem je mírnější, tak je tato varianta mimořádně nebezpečná. „Počty nakažených budou mnohem vyšší a nemůžeme si malovat, že bude nižší patogenita. To je optický klam. Ve skutečnosti se stejné počty a procenta lidí z těch nakažených budou dostávat do nemocnic, jako se dostávaly v případě delty,“ doplnil evoluční biolog.

Upozorňuje také na to, že očkování proti nové variantě sice pomáhá, ale ve výrazně nižším měřítku. „Infekční budeme všichni, ať jsme to prodělali, či ne. Jedině ti, co jsou plně naočkovaní a zároveň to prodělali, jsou asi nejvíce chránění,“ zmínil Flegr s tím, že ochrana takových jedinců se však pohybuje jen kolem 70 procent.

Tagy: