Povinné očkování v Rakousku není unikát. Podívejte se, jaká nařízení platí ve světě

Kde se povinně očkuje?

Pro někoho tvrdá diktatura, pro další konečně cesta ke svobodě. Ať už se názory na očkování různí, k povinné vakcinaci proti covidu přistupuje stále více zemí. V Evropě ho již avizovala rakouská vláda, naši další sousedé – Němci, ji zřejmě budou následovat. Jak jsou na tom další státy světa?

Plošné povinné očkování

  • Rakousko zavede povinné očkování jako první evropská země. Od února se bude týkat všech dospělých, tedy starších 18 let. „Je to velká výzva, před kterou stojíme,“ uvedl rakouský kancléř Karl Nehammer. Při nesplnění této povinnosti bude hrozit pokuta až 3 600 eur, v přepočtu asi 88 tisíc korun.

  • K povinnému očkování plánuje přistoupit i Německo. Vládní představitelé tento postup považují za nejrychlejší cestu k „normálu“. „Z této pandemie se dostaneme pouze tehdy, pokud nyní zavedeme povinné očkování – ať už jde o jakoukoli variantu,“ sdělil bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). Podle německého webu FreiePresse politik doufá, že federální vláda rychle předloží příslušný návrh. Podobně situaci vnímá i německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.
  • Další zemí s povinným očkováním je Ekvádor. Výjimku mají děti do pěti let a lidé, kteří se nemohou nechat očkovat. Ti však budou muset své důvody prokázat patřičným lékařským potvrzením.
  • Povinné očkování lidí nad 18 let také zavedly Indonésie, Mikronésie, Tádžikistán či Turkmenistán.

Povinné očkování pro vybrané občany

  • Česká republika měla v březnu 2022 zavést povinné očkování proti covidu pro osoby nad 60 let a pro vybrané profese. Mezi ně se řadí zdravotníci, pracovníci v sociální službách, policisté, vojáci či hasiči. Vyhlášku připravila bývalá Babišova (ANO) vláda, nový kabinet Petra Fialy (ODS) ji ale plánuje předělat. Upravená verze vyhlášky by měla být definitivně hotová k 15. únoru, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
  • Kostarika jako první země na světě zavedla povinné očkování dětí proti covidu, informoval web BBC. Vakcinaci také požaduje po všech státních zaměstnancích. V Kanadě je očkování vyžadováno po federálních úřednících a zaměstnancích letecké, železniční a námořní dopravy.
  • Povinné očkování pro státní zaměstnance podle agentury Reuters platí i Chorvatsku, na Fidži, ve Francii, Egyptě, Rusku, Polsku či Saúdské Arábii. V Lotyšsku zaměstnavatelé mohou propustit neočkované. Británie zase vyžaduje očkování po zaměstnancích v pečovatelských domech, stejně tak i Řecko.

Nařízení se ale podobně jako v Česku mohou každým dnem měnit. V březnu či dubnu chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) představit systém pravidelného očkování proti covidu ve stejném režimu, jako tomu je u každoroční vakcinace proti chřipce.

Tagy: