Povinné respirátory místo roušek. Vláda uvažuje o změně kvůli britské mutaci

Blatný v respirátoru

V Německu dál zpřísňují

V Česku by se nově mohly v MHD a obchodech nosit povinně respirátory namísto roušek. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) o tom uvažují kvůli šíření britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než původní forma. Podobné nařízení platí v Německu nebo Rakousku.

„Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo v souvislosti s anglickou mutací viru,“ uvedl pro web iDNES.cz Babiš.

K povinnému nošení respirátorů v obchodech a MHD se přiklání také Blatný. Obyčejné roušky podle něj nemají takovou účinnost jako respirátory třídy FFP2. „Povinné nošení respirátorů by z epidemického hlediska bylo velmi prospěšné. Zejména v místech se zvýšeným rizikem, jako je veřejná doprava,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

Podle šéfa Ústředního krizového štábu a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je ale nutné nejprve „vyjasnit otázku nákladu a dostupnosti (respirátorů) na českém trhu v dostatečném množství a kvalitě“.

Podobná opatření už zavedly některé sousední státy, kde se britská mutace koronaviru také šíří. V Německu musí lidé v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy nosit respirátory třídy FFP2, případně chirurgické roušky. Odborníci se totiž obávají, že podomácku vyrobené ústenky nechrání před novými mutacemi tak dobře.

Od pondělí budou respirátory povinné v MHD a vnitřních veřejných prostorách také v Rakousku, kde budou osvobozeny od daně. Tamní vláda chce, aby byly pro občany cenově dostupnější. Respirátory jsou totiž výrazně dražší než roušky.

Česko se zaměří na trasování britské mutace

Cena respirátoru třídy FFP2 se v Česku pohybuje mezi 30 a 40 korunami. Je určen k jednorázovému nošení, vydrží zhruba osm hodin.

Česko by se mělo podle Babiše při trasování případů covidu soustředit přednostně právě na britskou mutaci koronaviru. Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý uvedl, že nová varianta viru se potvrdila na vzorcích, které pocházely z Prahy a Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Ministr zdravotnictví po pondělním jednání vlády řekl, že mutace koronaviru není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne.

Tagy: