Očekávaný vývoj povodní: V ohrožení bude severovýchod Čech. Kde začnou hladiny klesat?

Zaplavené domy v Jeseníku, neděle 15. září 2024.

Jak se budou vyvíjet silné srážky v neděli a pondělí

V neděli odpoledne se bude pásmo srážek nacházet hlavně nad jihem Čech, nadále by však měly stoupat hladiny řek, které odvodňují zejména Jeseníky, uvedli experti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X. Na nejvyšší stupeň pohotovostní aktivity, tedy ohrožení, se znovu dostanou řeky severovýchodních hor Čech a Českomoravské vrchoviny. Meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodádková popsala, na jakých tocích se situace uklidní. Na jihu Čech bude pršet až do úterý, intenzivnější srážky tam meteorologové očekávají především v pondělí.

Srážkové pásmo se přesunulo z východu našeho území nad jižní polovinu Čech. Hladiny toků se zvednou na tocích, které odvodňují Jeseníky, uvedli experti z ČHMÚ na síti X.

K TÉMATU: Bude další evakuace, neignorujte ji, uvedli Fiala a Rakušan. Hasiči kvůli potížistům riskují životy

„K opětovným vzestupům s dosažením třetího stupně pohotovostní aktivity (ohrožení) bude docházet na tocích odvodňujících severovýchodní hory Čech a Českomoravskou vrchovinu. K vzestupům bude také docházet v povodí horní Vltavy,“ stojí v příspěvku.

Vzhledem k dotoku vody se situace zkomplikuje i na středním a dolním toku Labe, kde dojde k překročení nejvyššího stupně povodňové aktivity. Týká se to i dolního toku Moravy. Na této řece došlo v obci Hanušovice k nebezpečnému zatopení. Voda se tam během deseti minut zvedla o metr.

Hladina bude podle předpovědí stoupat na řece Dyji v Podhradí nad Dyjí. Ta již ke 13:00 překonala hranici extrémního ohrožení povodně, kulminovat bude k pozdnímu odpoledne, poté by měl profil pozvolna klesat.

V případě řeky Opavy dojde během nedělního odpoledne ke kulminaci. „Poté by opět měla začít klesat,“ připomněla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Kodádková. Půjde však o pozvolný ústup vody, situace se zmírní až během noci na pondělí.

V případě toku Blanice v Podedvorech bude profil kolísavý kolem třetího stupně povodňové aktivity. „Hladina se bude během pondělí a noci na úterý zvedat,“ upozornila meteoroložka.

Pršet bude v Česku i v pondělí, úhrny však nedosáhnou extrémních hodnot jako v sobotu a neděli. Déšť se objeví hlavně na jihu Čech, kde prší již od čtvrtka. Další stoupání hladiny proběhne hlavně na Lužnici. Z rakouské Lužnice do Česka přitéká 200 metrů krychlových vody za vteřinu.

„Projeví se to na dalších místech toku. Na stanici Pilař (u Třeboně na Jindřichohradecku) očekáváme padesátiletou vodu. Uvidíme, jak se to projeví na dalších místech, řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí povodeň v Opavě

Tagy: