Pozitivum propršeného a chladného jara? Ničí kůrovce. Zmizí celá generace, jásají lesníci

Češi si mnohdy na chladné a deštivé jaro stěžují. I v takovém počasí se však dá najít pozitivum – například fakt, že neprospívá kůrovcům. Lesníkům se tak blýská na příjemnější rok.

Lýkožrout smrkový nebo kůrovec je pro většinu majitelů lesů navýsost otravný brouk. Kůrovcová kalamita už několik let decimuje smrkové porosty v Česku, škody jdou do miliard korun. Dřevokazný hmyz se ovšem už šíří i do měst. S kůrovcem bojují například v zámeckém parku v Lázních Kynžvart.

Kůrovec se běžně rojí i třikrát ročně

Jenom za loňský rok padly v tomto parku za oběť kůrovci stovky smrků. „Rozsah je opravdu veliký. Jádrové území, které má zhruba sto až sto dvacet hektarů, bylo poškozeno téměř ze sta procent,“ sdělil kastelán zámku Ondřej Cink. I zde si však letos alespoň částečně oddychnou.

Co je pro jednoho odpad, může být pro druhého poklad. A tak zatímco část lidí z teplot kolem patnácti stupňů radost nemá, lesníci slaví. „Rojení se víceméně zastavilo. V hospodářských lesích to samozřejmě znát bude. Získáme více času na likvidaci vytěžené hmoty, je to takové klidnější,“ doplnil správce parku Ladislav Novotný.

V ideálních podmínkách se kůrovec rojí, a tedy rozmnožuje, i třikrát ročně. V Česku je to běžně dvakrát do roka. Pokud meteorologům vyjde předpověď a bude chladné počasí, mohlo by zničit celou jednu generaci dřevokazného brouka.

Tagy: