Problém nejsou jen peníze. Lidé vlastně neví, jak dodavatele energií řešit, varuje expert

Expert na energetiku a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr

Experti o dodavatelích energie

Lidi se dostali do situace, v níž neví, jak mají řešit problémy s dodávkami energií. Měli by co nejrychleji najít na kratší dobu nového dodavatele, dokud se ceny elektřiny a plynu za pár let nezklidní. V pořadu 360° to řekl expert na energetiku a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. Společně se šéfem právního oddělení organizace dTest Petrem Šmelhausem varoval před ukvapeným podepisováním kontraktů. Situace na trhu totiž nyní využívají podvodníci.

„Moje rada je co nejrychleji se zbavit dodavatele poslední instance. Nejde o dny ani týdny. Je třeba velmi dobře uvážit, jakou podepíšu smlouvu nebo na jakou fixaci se podepíšu budoucímu dodavateli energií. Velmi bych varoval před zafixováním ceny – ať už elektřiny, nebo plynu – na dva nebo tři roky,“ apeloval na odběratele, kteří se stali oběťmi překotné situace na energetickém trhu a přišli o svého původního dodavatele,“ uvádí Šnobr.

Dobrou cestou je podle něj uzavřít smlouvu jen na jeden rok. Ceny energií se totiž podle odhadů na rok 2023 a 2024 budou pohybovat mnohem níže než nyní, a to o desítky procent. Proto je lepší si po uplynutí ročního kontraktu hledat nového dodavatele, který nabídne už nové ceny.

„Pokud dnes někdo udělá rozhodnutí ukvapeně, může podepsat smlouvu, která v letech 2023 a 2024 nebude úplně výhodná,“ pokračoval expert. Uznal, že situace je aktuálně složitá a zhoršil ji krach zavedených firem. I tak by ale lidem doporučil velké dodavatele, kteří mají lepší zázemí a dlouhou historii.

„Bohemia Energy byl příklad obchodníka, který v minulé dekádě využil toho, že deset let klesala cena energií, a on měl ideální prostředí pro to, aby nabídl vždy lepší cenu než velcí dodavatelé. Když došlo ke změně trendu, tak to dopadlo, jak to dopadlo,“ konstatoval odborník na energetiku ve vysílání CNN Prima NEWS.

Právě nenadálý růst cen energií se stal osudným pro řadu firem, konec Bohemia Energy ale dostal do problémů 900 tisíc spotřebitelských míst.

„To se opravdu dotklo mnoha domácností, rodin a starých lidí. Často už nejsou problémem ani peníze. Ti lidé jsou v situaci, že vlastně neví, jak to řešit. Před obchodními kancelářemi stojí fronty, nedovoláte se na infolinky a na e-maily nikdo neodepisuje. A když starší lidé dostanou složenku, tak si možná u toho popláčou, ale ve finále to chtějí jít rychle vyřešit. Tam se může stát, že podepíšou další nevýhodné smlouvy, které je uvážou k vysokým cenám i na další roky,“ varoval.

Pozor na energošmejdy

Šéf právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Petr Šmelhaus rovněž radí, aby lidé u dodavatele poslední instance nezůstávali dlouho, jelikož jde o nouzové řešení. „Velmi doporučujeme spotřebitelům, aby si sami aktivně našli dodavatele a podepsali si ho na spíše kratší dobu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Varoval také před podvodníky a „energošmejdy“, kteří mohou využít zoufalé situace mnohých domácností hledajících výhodné smlouvy. „Oni si podvodníci vždy najdou nějaké pole, na čem vydělat. Jsou stále aktivní, dostáváme zprávy od spotřebitelů v naší poradně,“ varoval Šnobr.

Všem lidem doporučil také velkou obezřetnost při uzavírání smluv, a to nejen energetických. „Tomu se dá bránit tak, že nic nepodepisuju mezi dveřmi a neříkám ano po telefonu na nějaké nabídky. I takto se dá totiž uzavřít smlouva,“ popsal Šmelhaus. V případě, že by lidé smlouvám nerozuměli, mají se obrátit na své známé či na bezplatnou poradnu dTestu.

„Čemu se ale spotřebitelé zasažení touto situací neubrání, je fakt, že teď skutečně zaplatí větší částky dodavatelům poslední instance, případně i po nějakou dobu novému dodavateli,“ konstatoval.

Tagy: