Pozor na internetové podvody. Zloději se vydávají za ČEZ, ženu ze Zlínska obrali o milion

Banka varuje před podvodnými e-maily (ilustrační foto)

Podvodné investice na sociálních sítích

Sociální sítě jsou zaplaveny nejrůznějšími podvodnými nabídkami. Na jednu takovou zareagovala i žena ze Zlínska. Chtěla investovat a teď musí zaplatit přes milion korun ze svého. Mělo se jednat o státem garantované investice, které zaštiťovaly fotografie osobností. Policisté už evidují desítky lidí, kteří na tento podvod naletěli.

Mezi lidmi, kteří podvodníkům naletěli, je i Lenka Kaňoková z Brumova-Bylnice, která chtěla ušetřené peníze investovat a zhodnotit. Nakonec jí ale zbyly oči pro pláč. „Začalo to v květnu, kdy jsem viděla na internetu reklamu od ČEZ s tím, že jsem chtěla investovat do dividend. Přihlásila jsem se a oslovili mě s tím, že investice jsou garantované státem,“ popsala Kaňoková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miliardový podvod zasáhl i české hvězdy sportu. Proces se odkládá, je nutné najít nové soudce

Lenka se od údajných pracovníků společnosti nechala přesvědčit k instalování programu, který prý měl sloužit k ukládání dividend. Netušila ale, co tím způsobí. „Tím začalo veškeré peklo. Sebrali si na mně půjčku od Buřinky 729 tisíc, potom od Spořitelny nějaký úvěr 450 tisíc,“ popsala.

Paní Lenka na vše přišla až v době, kdy se jí ozvala cizí banka, že na jejím účtě probíhají podezřelé transakce. Proto se ihned obrátila na policii. Zloději totiž na její jméno zřídili další účet u banky v zahraničí, kam směřovaly peníze dalších podvedených lidí. Žena to netušila. „Proteklo tudy za jediný den šest milionů,“ sdělila podvedená žena.

„Tento konkrétní případ prověřují kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality pro podezření ze spáchání hned tří trestných činů. Pachateli hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Paní Lenka bude muset půjčenou částku zaplatit. Podle banky se dopustila hrubé nedbalosti, když předala své údaje cizím osobám. „Ve chvíli, kdy klient předá podvodníkovi přístup do svého internetového bankovnictví, nemůžeme bohužel v tu chvíli škodu nijak kompenzovat,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Proti falešným reklamám se zneužitím jejího jména se brání i skupina ČEZ. „To vše nás samozřejmě netěší. Činíme kroky i v trestně právní rovině, na policii jsme podali několik trestních oznámení,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Peterová. Jedinou obranou je nevěřit reklamám tohoto typu, nestahovat si do svých zařízení program, který neznají. Banky také nabízejí pojištění proti internetovým podvodům.

Tagy: