Extrémní teploty trápí Česko. Jak se zachovat, když se vám udělá ve vedru nevolno?

Jak přežít šílené vedro? Inspirujte se u jižních národů!

Co dělat, když se vám udělá z vysokých teplot nevolno?

Do Česka dorazily tropy. Ačkoliv záchranáři přichází každý rok s osvětou a snaží se veřejnost naučit základní pravidla chování ve vysokých teplotách, mají kvůli nim desítky výjezdů. Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiblížila, co by lidé neměli podceňovat a kdy je vhodné zdravotníky kontaktovat.

Poštová uvedla, že v úterý 19. července měli pražští záchranáři okolo patnácti výjezdů v důsledku kolapsů z horka. „Je pravda, že evidujeme výjezdy, které má na svědomí právě horké počasí. Dosud jsme v létě evidovali kolem 70 takzvaných kolapsů z horka,“ přiblížila mluvčí.

Ve dny, kdy meteorologové varují před vysokými teplotami, by se měli lidé řídit radami expertů. Ani jejich dodržování však nezaručuje, že se nevolnostem vyhnou.

„Ačkoliv se snažíme pravidelně širokou veřejnost informovat o tom, jak by se v takových teplotách měla chovat, ne každý to dodržuje. Stejně tak není zaručeno, že ke kolapsu nemůže dojít. Je třeba dbát zejména na to, aby se lidé v pravé poledne nezdržovali venku. To platí zejména pro rizikové věkové skupiny: děti, starší a nemocné,“ pokračovala.

Mnohdy se však lidé zdráhají zdravotní službu při nevolnosti zavolat. „Vždy říkáme obecnou poučku: volejte vždy, kdy si nejste jist, že zdravotní stav zvládneme vlastními silami. Příznaky jsou velmi plíživé a obecné – motání hlavy, pocit na zvracení, zvracení, pocit bušení srdce,“ uvedla Poštová.

Jak se při problémech chovat? „Nejprve je třeba dostat daného člověka z horkého prostředí do stínu, podávat tekutiny a nenechávat jej o samotě. Pokud by se příznaky nemírnily a naopak se horšily, je namístě kontaktovat záchranou službu,“ doplnila.

Tagy:
Evropa CNN Prima NEWS zdravotnická záchranná služba Česko