Místo vysněné dovolené oči pro pláč. Pozor na podvodníky, chtějí zálohu na účet, varují experti

Díky své obezřetnosti nenaletěla Pavla Horáková podvodnici.

Podvody u nákupů zájezdů

Místo nádherné dovolené s ubytováním pro tři rodiny za solidní cenu jen oči pro pláč. Tak mohly dopadnout letošní prázdniny Pavly Horákové. Na sociálních sítích, kde každoročně poptává ubytování, letos narazila na podvodníky, kteří nabízeli apartmány někoho jiného. Alarmující pro ni byl velký nátlak na poslání zálohy, staronové fotografie a bankovní účet z Itálie, a nikoli z Chorvatska.

Rok co rok poptává Pavla Horáková ubytování v Chorvatsku pro tři spřátelené rodiny. Letos ji ale čekalo nemilé překvapení. „Ozvala se mi paní Olívia. Poslala mi nabídku do Messengeru na ubytování. Přesně to, co jsme chtěli. Tři rodiny, apartmány, pět pokojů – všechno bylo dokonalé, cena solidní. A pak poslala fotky,“ popsala Pavla Horáková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál v Sokole. Podvodnice měla ukrást 40 milionů korun, po odhalení spáchala sebevraždu

A tam došlo k zásadnímu obratu. Na fotografiích byl totiž odkaz na webové stránky ubytování. Pavla tedy neváhala a informace si šla ověřit. „Majitelé nám řekli, že nezprostředkovávají ubytování jinak než přes ně osobně, případně přes webové stránky, kde mají rezervační systém. Paní Olivii nikdy neviděli, nemají s ní žádnou smlouvu a podle nich je to podvodnice,“ pokračovala.

Olivia, která nabízela ubytování, zaslala divačce CNN Prima NEWS i číslo účtu, ovšem s italským předčíslím, a požadovala zálohu 12 tisíc korun.

Pavla Horáková ale postupovala ukázkově. „Předtím, než peníze odeslala, si řádným způsobem ověřila, s kým smlouvu uzavírá. Předešla zklamání, protože by naletěla podvodníkům,“ potvrdil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) František Kotrba.

Raději si všechno desetkrát ověřit

Právě opatrnost je podle ČOI předpokladem, abyste nenaletěli. „Podvodníky lze poznat podle toho, že objednávka ani platba neprobíhají na zprostředkovatelském webu, ale údajný ubytovatel požaduje objednávku přes e-mail a platbu převodem na účet,“ vysvětlil Kotrba. V takovém případě pak už není moc možností, jak dostat své peníze zpět.

Pavla Horáková nakonec sehnala ubytování přes ověřený web a českou pronajímatelku. „Všechno jsme ověřili desetkrát. Dokonce jsme spolu i telefonicky hovořili. Pasoval účet i stránky, na které jsme to posílali. Byl chorvatský a dostali jsme potvrzení,“ dodala. Právě telefonický hovor nebo videohovor může být zárukou, jak si ověřit, že se nejedná o podvodníka.

Tagy: