Pracoval v cihelně a měl umělecký kumšt v rodině. Odkud pocházel Josef Abrhám?

Fotografie Josefa Abrháma ze školy

Jak je Josef Abrhám spjat se svým rodným městem?

Smrt Josefa Abrháma zasáhla celé Česko. Legendární herec, který zemřel v pondělí v podvečer, se zapsal do paměti lidí díky nespočtu rolí, které ztvárnil na filmovém plátně i divadelních prknech. Na známého umělce před lety zavzpomínali také jeho bývalí spolužáci z Kunovic. Abrhám se totiž narodil ve Zlíně, celé dětství ale prožil na Uherskohradišťsku.

„Abrhám se narodil do československé rodiny a umělecký kumšt měl v krvi. Jeho dědečkem byl slovenský dramatik, prozaik a evangelický farář Josef Holý. Strýc se věnoval herectví a bratranec byl slovenským režisérem,“ vylíčil reportér CNN Prima NEWS Robert Heč.

Abrhámův otec vlastnil kunovickou cihelnu a byl velkým kamarádem zlínského podnikatele a obuvníka Tomáše Bati. „V areálu dnes už zrušené cihelny dodnes stojí rodný dům slavného herce. Ve zrekonstruované vile dnes sídlí Vyšší odborná škola,“ pokračoval reportér.

Na základní školu chodil Abrhám v Kunovicích, v nedalekém Uherském Hradišti pak vystudoval střední školu. Po maturitě v roce 1957 nebylo Abrhámovi umožněno studovat na vysoké škole, 17letý Josef proto krátce manuálně pracoval v cihelně. Cihelnu jim mezitím v roce 1948 znárodnili komunisté, ale protože byl Josefův otec mezi dělníky velmi oblíben, mohl v cihelně pracovat jako národní správce. V roce 1957 Abrhám odešel studovat Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, odkud později přestoupil na pražskou DAMU.

Byl to fér kluk, zastával se slabších

„Při příležitosti jeho 80. narozenin na něj před lety vzpomínali jeho kamarádi a spolužáci z Kunovic. Mluvili o něm jako o velmi kamarádském a férovém klukovi, který se vždy držel spíše vzadu a zastával se slabších,“ řekl přímo ze Zlína reportér CNN Prima NEWS. „Ostatně plachost Josefa Abrháma byla vyhlášená, proto mnohé překvapilo, když se později vydal na hereckou dráhu,“ doplnil Heč.

Abrhám se po celý život věnoval herecké kariéře. Proslavily ho role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešného vrchního, role humorné i vážné. Vděčné úlohy hrál v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře. Divákům se do paměti zapsal také jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města. Abrhámovou nejvýraznější rolí z poslední doby byl padlý kancléř ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011.

Tagy: