Praha bude mít svou sluneční elektrárnu, slibuje Hlubuček. Využijí ji školy i úřady

K věci 16.9.2021

Město Praha bude mít svoji vlastní sluneční elektrárnu, popsal v pořadu Interview náměstek pražského primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček z hnutí STAN. Fotovoltaickými panely plánuje osadit až dvacet tisíc budov. „Je to ambiciózní, ale není to nereálné,“ doplnil.

„Je to jeden z bodů pro snižování emisí oxidu uhličitého. Na střechy pražských budov nainstalujeme fotovoltaické panely, a to převážně mimo historické centrum. Na školy, úřady… všude, kde to bude možné,“ řekl ve vysílání náměstek primátora. Praha se totiž zavázala, že do roku 2030 sníží uhlíkové emise až o 45 procent.

Veřejných budov, na které by se panely mohly instalovat, je v Praze na sedm tisíc. Vize resortu životního prostředí je ale využít až dvacet tisíc budov. „Chceme do toho zapojit i domácnosti. Pokud využijí tuto energii, nebudou muset platit distribuční poplatek 30 procent, ten jim odpadne,“ slíbil Hlubuček.

Taková motivace by lidem měla stačit. „Domácnosti to budou chtít, není to nereálné. Obnovitelné zdroje jsou zásadní,“ sdělil. Energie z obnovitelných zdrojů nemusí být nutně levnější, přesto podle náměstka bude nabídka pro Pražany zajímavá.

Příspěvková organizace pak bude s energií obchodovat. „Využijete to, co potřebujete, a přebytky prodáte dalším, kteří v tom společenství budou. Soukromníci si tak budou moci vydělávat a byli by osvobozeni od distribučního poplatku,“ popsal svou vizi.

Akorát to napáchá škody, oponují kritici

První projekt instalace fotovoltaických panelů na pražském Černém Mostě radní schválili koncem loňského roku. Zkušební provoz je naplánován do konce letošního roku. Poté jej město vyhodnotí. Podle Hlubučka jsou tyto kroky v zájmu všech. „Kdo by nechtěl mít zelenou Prahu,“ argumentoval. V Praze začne tato nová pražská příspěvková organizace fungovat od letošního října.

Někteří ale „zelenou Prahu“ kritizují. „Tento systém povede k tomu, že pravděpodobně dojde ke spáchání škod,“ zhodnotil bývalý zastupitel a nynější člen magistrátního výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí Vladimír Schmalz. Opoziční zastupitelka Alexandra Udženija zase označila založení organizace za nadbytečné a nákladné. S projektem by prý souhlasila, pokud by ho zastřešovala některá z městských firem.

Tagy: