Elektřina zdraží až o čtvrtinu, varuje ekonom. Změna dodavatele vám nepomůže

Elektřina se může zdražit až o čtvrtinu

Už nyní ceny za elektřinu trhají rekordy, přesto se tuzemsko dočká dalšího zdražování, až o 25 procent. V pořadu Nový den na to upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Růst cen bude dlouhodobý a trvalý, změnou dodavatele se mu podle něj nevyhneme.

„Zdražování velkoobchodní elektřiny pocítí také běžné domácnosti. Záleží na tarifu i dodavateli. Už po volbách můžeme očekávat první vlnu zdražování energie, a to až 25 procent,“ varuje ekonom Lukáš Kovanda. Růst se navíc prakticky nezastaví. Každoročně se elektřina může zdražit o 5 až 10 procent. „Nepřijde to za den, ale každého se to dotkne,“ dodal Kovanda.

Cena elektřiny na burze už v květnu překročila hranici 70 eur (1 770 korun) za megawatthodinu. To je asi o tři čtvrtiny více než před rokem. Podobně je tomu u zemního plynu. České domácnosti se tak musí připravit na zdražování. Měnit dodavatele energií podle Kovandy ale nemá smysl.

Za zdražování může takzvaný „Green deal“ (Zelená dohoda), tedy snaha Evropská komise o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. „Zpráva je nepříznivá, růst bude trvalý. Máme-li přejít na uhlíkově neutrální ekonomiku, musíme omezit výrobu z neobnovitelných zdrojů a nahradit je obnovitelnými zdroji, což je nákladnější,“ podotýká Kovanda s tím, že tuzemsko na tyto kroky není technicky vybaveno.

Hlouběji do peněženek budou muset sáhnout také domácnosti, které k zajištění svých energetických potřeb používají zemní plyn. I když podle odborníků ceny plynu na burzách tak dramaticky neporostou.

Podle Kovandy však hrozí, že budou země Evropské unie v tomto ohledu stále více závislé na Rusku, které je v obchodu se zemním plynem jedním ze světových hráčů.

Tagy: