Praha prožívá největší skandál posledních let. O co v kauzách kolem Hlubučka jde?

360° (615)

Vedení Prahy je od středečního rána na nohou. Může za to zásah kriminalistů na desítkách míst v Praze, který skončil mimo jiné obviněním nyní již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Kauza se týká zakázek dopravního podniku a nemalou roli v ní sehráli také Hlubučkovi koaliční partneři, kteří na náměstka již před lety podali trestní oznámení. Kvůli čemu?

Kriminalisté během akce Dozimetr zasahovali zhruba na 40 místech v Praze, mimo jiné na magistrátu, v budovách dopravního podniku i Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Prováděli také prohlídky Hlubučkovy kanceláře a domu v Lysolajích. Žalobce Adam Borgula poté na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze oznámil, že trestní stíhání se týká 11 osob a souvisí s hospodařením Dopravního podniku hlavního města Prahy. Další dva aktéry, které chtěla policie obvinit, údajně doposud nezastihla, jelikož byli v době zásahu na Slovensku, jak píší Seznam Zprávy.

Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti v organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další lidé z nejužšího managementu DPP, vyplývá z neoficiálních informací médií.

O co v kauzách jde?

Podle Deníku N kriminalisté vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice. Seznam Zprávy s odkazem na policejní dokumenty napsaly, že skupina údajně ovlivňovala zakázky dopravního podniku, VZP i středočeských silničářů. Podle vyšetřovatelů si obvinění počínali mimořádně opatrně.

„Používali zašifrované telefony, nechávali si odborně zjišťovat, jestli nejsou odposloucháváni doma nebo v autech, při hovorech pouštěli hlasitou hudbu a zapisovali si registrační značky těch aut, která se jim zdála podezřelá – pro případ sledování,“ uvedl web.

Policie hovoří o organizované skupině, která chtěla ovládnout penězovody v pražském dopravním podniku. Vše měl řídit Redl a schůzky probíhaly ve dvou konspiračních bytech v Praze. Jedna ze zmanipulovaných zakázek měla souviset například s IT službami, které dopravnímu podniku poskytovala společnost Uniprog Solutions.

Se silnými výroky a interpretací celé kauzy přišel šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta, který tvrdí, že si měl Hlubuček říct o pět milionů korun. „Hlubuček si řekl o 5 milionů korun za přihrání zakázky. Nejvíc klasická korupce, jaká existuje. Celé to tam pekl s Redlem. Ten je velký kámoš Radovana Krejčíře, spojka europoslance Polčáka a kmotr STANu. A samozřejmě to měli taky posichrováno v dopravním podniku. Tam si TOPka nominovala jako ekonomického ředitele Mateje Augustína ze Slovenska. Asi se jim líbil jeho životopis. Ficův poradce a super manažer, který poslední podnik, co řídil, dovedl do téměř miliardové ztráty. A policie se taky zajímá o dalšího člena STANu. Petra Gazdíka,“ napsal bývalý policista na Facebooku.

Hlubuček si řekl o 5 milionů korun za přihrání zakázky. Nejvíc klasická korupce, jaká existuje. Celé to tam pekl s...

Posted by Robert Šlachta on Thursday, June 16, 2022

A právě zmiňovaný Augustín musel rovněž ze své funkce odejít. „Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy pana Mateje Augustína, který byl nominantem koaličního klubu Spojené síly pro Prahu (TOP 09, KDU-ČSL a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v České republice, do které se odmítá vrátit,“ sdělil ve vyjádření zaslaném CNN Prima NEWS radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Trestní oznámení v koalici

Byl to právě Scheinherr, který dost možná stál za tím, že kauza dospěla do současného bodu. „Takovéto chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení. U ostatních členů představenstva čekáme na výsledky jejich výslechů a oficiální vyjádření Policie ČR. Také jsme přijali rezignaci člena dozorčí rady Petra Hlubučka a Michala Zdeňka, kterým zaniká funkce,“ sdělil náměstek.

Podle lídra hnutí Praha Sobě Jana Čižinského mělo k podání dojít přibližně v roce 2019. „Adam Scheinherr se se mnou v té době poradil a domluvili jsme se, že je potřeba okamžitě jednat a to trestní oznámení podat. Podle mě to byl rok 2019,“ řekl starosta Prahy 7 v rozhovoru pro CNN prima NEWS.

Podle Scheinherra nesměli však o situaci politici mluvit. „Až do dnešního dne jsem o mém trestním oznámení a probíhajícím vyšetřování nemohl na základě dohody s policisty s nikým mluvit a nemohl jsem ani činit žádné kroky, které by podezřelé varovaly. Nyní již ale můžeme i my rozběhnout vše, co je zapotřebí,“ sdělil náměstek pro dopravu.

Další pražská radní za STAN Hana Marvanová však ve vysílání CNN Prima NEWS Prahu Sobě kritizovala, že situaci během let její členové bagatelizovali. „Je mi líto, že to takhle skončilo, ale pánové Hřib i Scheinherr musí vyvodit závěry. Měli by přiznat, že mé apely bagatelizovali,“ prohlásila Marvanová s tím, že už tři roky v rámci pražských jednání na problémy s transparentností hospodaření v dopravním podniku upozorňovala.

Tagy: