„Pamatuje“ dobu ledovou, teď nejstaršímu stromu světa hrozí úhyn. Kvůli stavbě obchoďáku

Možná nejstarší strom na světě může ohrozit plánovaná výstavba poblíž kalifornského města Jurupa Valley. Přes 1 600 domů, škola a obchodní středisko by měly stát poblíž prastarého dubu pojmenovaného Jurupa, jehož stáří vědci odhadují na 13 000 až 18 000 let. „Opravdu jeden z nejstarších žijících organismů na Zemi zemře jen proto, že vedle ní musíme postavit rezidenční zónu?“ položila The Washington Post řečnickou otázku jedna z místních.

Komise pro plánování v údolí Jurupa zatím o výstavbě definitivně nerozhodla – už však narazila na odpor místních. Město podle deníku The Washington Post obdrželo přes 100 e-mailů, ve kterých se lidé proti projektu silně vymezovali. Členové komise odložili hlasování o projektu na 10. července.

ČTĚTE TAKÉ: Cílek o změně klimatu: EU rozhoduje nerealisticky. Greta byla můj guru, pak udělala zásadní chybu

Strom již přežil dobu ledovou, požáry a zvládá i globální oteplování, teď je před ním dost možná nejtěžší výzva – vypořádat se s hrozbou výstavby. Komise pro plánování společně s ochránci přírody provedla podrobnou analýzu o možných rizicích stavby, nemohla ji však zveřejnit, protože by tím odhalila polohu stromu. Domorodé národy považují Jurupu za posvátnost, místní nicméně ví, kde ji najít.

„Musíme si být naprosto jistí, že tomu stromu neublížíme,“ řekl člen Kalifornské společnosti pro původní rostliny Aaron Echols podle ABC7 a dodal, že výstavba může strom vážně ohrozit. „Když všechno nahradíte asfaltem a betonem, dojde k efektu tepelného ostrova,“ varoval.

Developerská společnost Richland Communities přislíbila, že nebude stavět blíž než 60 metrů od dubu Jurupa. Na jeho ochranu zároveň poskytne příspěvek ve výši 200 dolarů. „Pokud nebude projekt schválen, přijdete o ochranu. Nebude tady žádná strana, která by za strom zodpovídala a chránila ho,“ řekl zástupce společnosti Jeremy Krout podle deníku Daily Mail.

Starý 13 000 až 18 000 let

Dub Jurupa připomíná spíše keř než strom. Řadí se mezi tzv. klonální rostliny – sítě keřů propojené kořenovým systémem. „Je to tak trochu filozofická otázka. Pokud na zahradě pokácím strom a z jeho kmenu vyrostou nové větve, asi bych si myslel, že je to ten samý strom. Co když to ale uděláte 10 000krát?“ ptal se profesor z Kalifornské univerzity Jeffrey Ross-Ibarra.

Jurupa dosahuje skoro dvou metrů na výšku a od jednoho konce ke druhému se rozprostírá asi přes 20 metrů. Většina stromu se nachází pod zemí, vidět můžeme jen keře, které slouží jako jeho koruna.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Drama při záchraně 125 delfínů: V bahnité pasti číhala smrt. Vyčerpávající zásah ukazuje video

Tagy: