Žhářům z Vítkova stále hrozí vězení. Jsou pod pravidelným dohledem a splácejí odškodné

Žháři z Vítkova, kteří byli podmíněně propuštěni z věznice Mírov, se už podle informací CNN Prima NEWS přihlásili probační a mediační službě, jak jim nařídil soud. Bez vědomí úředníků nesmí vycestovat, musí si hledat práci a splácet odškodné popálené Natálce. Jestli jsou i nadále přívrženci extremismu a neonacismu, nikdo neví.

Propuštění žháři z Vítkova se dříve účastnili pochodů Národního odporu, patřili k tvrdému jádru neonacistů. Hnala je nenávist tak silná, že zaútočili na domek romské rodiny zápalnými lahvemi.

Václav Cojocaru by se podle informací redakce CNN Prima NEWS měl zdržovat v Terezíně, což je část obce Petrov nad Desnou na Šumpersku. Před veřejností se stejně jako Müller, který má trvalé bydliště v Horním Benešově, skrývá. Ani jeden z mužů se s nikým nechce bavit.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo jsou propuštění žháři z Vítkova? Bývali to prý slušní kluci, ale měli Mein Kampf ve skříni

Musí si najít práci a probační a mediační službě se pravidelně, zhruba co 3 týdny, hlásit. „Kde bydlí, u koho bydlí, zda platí nájem, či neplatí nájem a zda jsou zaměstnaní či nejsou zaměstnaní, jaké mají příjmy a také jsou povinni dokládat, jak hradí způsobenou škodu,“ upřesnil soudce Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl, co o sobě musejí oba vězni sdělovat. Pokud propuštění žháři nebudou plnit své povinnosti a nebudou se hlásit, mohou opět skončit u soudu, který je může poslat zpátky do vězení.

A tvrdý režim budou mít po celou zkušební dobu, tedy 7 let. Podle lidí, kteří je znají, ale propuštění před koncem trestu být vůbec neměli. „Měli si odsedět celou dobu,“ uvedl jeden z obyvatel Horního Benešova. „Myslím si, že by to měli odsedět celé,“ přidal se další.

„Extremismus je bohužel v ČR stále přítomný, ale proměnil se od té doby, co útočili vítkovští žháři,“ vysvětlil odborník na extremismus a politolog Miroslav Mareš. Česká neonacistická scéna už prý není tak silná a Cojocaru a Müller možná už tak radikální nejsou, což měl potvrdit nový psychologický posudek.

Tagy:
CNN Prima NEWS věznice žhář Terezín Česko žhářský útok Natálka Miroslav Mareš Krajský soud v Ostravě okres Šumperk Mírov Horní Benešov Petrov nad Desnou