Pravidla pro pohyb v obchodech se změní, malé prodejny ale stále neotevřou

Kaufland Teplice

Pravidla pro vstup do obchodů se od pondělí změní. Omezení počtu nakupujících sice platí dál, ale výjimku mají matky, které se už nemusí rozhodovat mezi vozíkem a kočárkem. A také postižené osoby, které mohou mít doprovod. Největší problém, tedy nerovnosti mezi obchody, ale trvá. Zatímco ty velké mají žně, malé obchody stále nesmí otevřít.

Na parkovišti obchodního domu v pražských Horních Měcholupech to v sobotu po poledni vypadalo skoro jako na závodech. Co vozík, to startovní číslo. Kdo ho nemá, ten do obchodu nesmí. Problém je to zejména pro matky s kočárky.

„Je to něco strašného, neuvěřitelný, protože nemůžeme normálně nakoupit. To je výmysl, nevím koho. Ale jinak se sama do obchodu prakticky ani nedostanu. Museli jsme vždycky ve dvou,“ popisuje jedna žena s kočárkem. Další matka dodala, že chodí nakupovat pouze s manželem, anebo si nákupy objednává on-line.

Vláda proto v pátek schválila výjimku. „Maminky s kočárkem a s malým dítětem nebudou žádným způsobem nuceny, aby ten kočárek nechávaly venku, nebo aby musely mít nákupní vozík,“ avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Košík také nebudou muset mít děti do šesti let. A handicapované osoby budou moci mít v obchodech doprovod.

Malým prodejcům vládní rozhodnutí přijde nefér

Otevřeným obchodům tak přibydou zákazníci, jenže ty malé zůstávají dál zavřené. Zatímco velké obchody mohou prodávat hračky, papírnické potřeby, textil nebo oděvy a zájem zákazníků před vánocemi sílí, v malých obchodech si lidé nekoupí nic. Z nařízení vlády jsou uzavřeny už skoro měsíc.

Prodejcům takové rozhodnutí přijde nefér. „Je to hrozný pocit frustrace a nemůžete proti tomu nic dělat,“ uvedl jeden z prodejců. Drobní obchodníci nedokáží pochopit, proč by měli být ze zdravotnického hlediska větším rizikem než velké obchody. Někteří sepisují otevřené dopisy a tlak na vládu sílí i od opozice.

Sněmovna dokonce vyzvala vládu, aby nerovnost do 23. listopadu odstranila. Nestalo se. „Nesmírně nás to trápí. Desetitisíce malých nezávislých obchodů dneska musí mít zavřeno a dívají se na to, jak fungují velké hypermarkety, a co je ještě horší, vesele prodávají přes e-shopy. Ale to je spjato s mobilitou obyvatel,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda zkrátka tvrdí, že kdyby otevřela všechny obchody, razantně tím zvýší pohyb lidí v ulicích, což je nežádoucí. Ovšem i toto vysvětlení má trhliny. Mobilita se neomezuje tím, že pošlete všechny lidi do hypermarketů. Ten dopad je, že všichni lidé jdou na jedno místo, kde riziko může být podle mého názoru větší,“ uvedl ekonom Lukáš Wagenknecht.

Vláda si ale stojí za svým a všechny obchody chce otevřít až při třetím stupni protiepidemického systému (PES).

Tagy: