Letní covidová vlna nabírá na síle. Počty nakažených v Česku rostou po tisících

Proti COVID-19 už byly očkovány miliony lidí

Covid se pomalu, ale jistě vrací

Epidemie koronaviru v uplynulém týdnu v Česku výrazně zrychlila. Laboratoře odhalily 5 680 nových případů, o 2 400 více než minulý týden. V každém dni tohoto týdne zatím přibylo více než 1 000 případů, což se stalo naposledy na začátku května.

Počet hospitalizovaných se za týden zvýšil asi o třetinu zhruba na 200 pacientů. Lidí v těžkém stavu ale výrazně nepřibývá, ve čtvrtek jich v nemocnicích bylo sedm. V uplynulém týdnu zemřelo s covidem pět lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Mírně také roste zájem o testy. Od pondělí do čtvrtka bylo v mezitýdenním srovnání pokaždé testovaných více. Největší zájem byl ve středu, kdy se nechalo testovat 6 800 lidí. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ve středu řekl novinářům, že se v současné době testují jen lidé s vážnějšími příznaky, a nakažených je tak reálně mnohem víc.

Zvyšuje se i pozitivita testů. U nejčastějších diagnostických testů, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky nemoci, se od pondělí drží nad 26 %. Naposledy byla tak vysoko na začátku dubna. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních vzorků v úterý dostal až nad 17,5 %, rovněž nejvýše od začátku dubna. V případě preventivních testů pozitivita v týdnu vzrostla nad šest procent, byla tak nejvyšší od začátku května.

Za současným nárůstem jsou podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nakažlivější subvarianty BA.4 nebo BA.5 koronaviru omikron. Podle dosavadních zjištění sice nemají horší průběh onemocnění, proti původní variantě z čínského Wu-chanu jsou ale nakažlivější více než desetkrát.

Vrchol přijde v druhé půli července, předpovídá Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že nynější nárůst může vrcholit ve druhé polovině července pod 20 000 případy za den. „Je to vlna, která se dala očekávat na přelomu jara a léta. Přišla o něco později, než jsme předpokládali,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Podle Duška je v současné době zásadnější sledovat počty hospitalizací, zejména s těžkým průběhem.

Počet pacientů v nemocnicích se podle revidovaných údajů dostal ve středu nad 200, což se stalo naposledy 20. května. Ve čtvrtek sice nemocnice hlásily pokles na 192 covidových pacientů, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Před týdnem bylo s nákazou hospitalizováno 136 lidí. Počet pacientů v těžkém stavu se za týden zvýšil o dva na sedm.

Roste také takzvané incidenční číslo. Za uplynulých sedm dní připadá v Česku na 100 000 obyvatel 53 nakažených. Před týdnem to bylo 31. Nejhorší situace je momentálně v hlavním městě, kde v posledních sedmi dnech připadá na 100 000 Pražanů 131 nakažených. V žádném jiném kraji Česka se incidence zatím přes 100 nedostala. Na Vysočině a v krajích Libereckém a Moravskoslezském má hodnotu shodně 28, což je nejméně v zemi.

Proti subvariantě koronaviru omikron BA.5 podle Duška už po několika měsících méně chrání prodělání nemoci nebo očkování před nákazou, vakcíny ale fungují dál proti úmrtí nebo nutnosti hospitalizace s vážným průběhem. Proto ministerstvo zdravotnictví doporučuje lidem nad 65 let a chronicky nemocným, aby se před podzimem nechali přeočkovat.

Za posledních sedm dní se nechalo proti covidu očkovat 7 703 lidí, z toho více než 6 300 zájemců si přišlo pro třetí posilující dávku. O týden dříve bylo očkovaných 7 249 lidí, třetí dávku dostalo 5 900 z nich. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování dorazilo 4,2 milionu z nich.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje téměř 268 000 podezření na opakovanou nákazu. S covidem dosud zemřelo 40 318 lidí.

Tagy: