Změny venčení psů v Praze. Volně pobíhat budou moci zvířata jen na označených místech

Omezování pejskařů v Praze

Pražský magistrát bude muset změnit pravidla pro venčení psů. Vyhláška už sice upravuje, kde se mohou psi volně pohybovat bez vodítka, ministerstvo vnitra teď ale po magistrátu chce, aby místa ve vyhlášce konkrétně vyjmenoval a označil je. Pejskaři si v hlavním městě už teď stěžují na to, že míst pro volné venčení zvířat je příliš málo.

Například cedule v parku v pražských Malešicích, která jasně uvádí, že zde pejskaři mohou pustit psa z vodítka, nestačí. Ministerstvo vnitra požaduje změnu. „V připomínkách nám ministerstvo vnitra sdělilo, že chce, abychom přímo v této vyhlášce místa, kde psi mohou volně běhat, jasně vymezili. Ať už jmenovitě, nebo mapou,“ zní z magistrátu vedeného Piráty.

Pražští pejskaři ale takovýchto míst chtějí více. Podle pražské opozice by namísto vyhlášky měla fungovat mezilidská domluva. „Když je někde dětské hřiště nebo tam běhají děti, tak tam nepustím psa. A nebo, když je někde deset pejskařů, tak tam nepůjdu s malými dětmi. Vždycky je to o dohodě,“ myslí si poslanec Patrik Nacher (ANO).

V Praze je evidováno asi 90 tisíc psů. Volný pohyb je pro psa podle odborníků nezbytný. Zvlášť, když je celý den zavřený v bytě. „To by musel mít každý člověk flegmatického psa. Když má akčního, tak samozřejmě vyžaduje nějakou akci – vylítat se, běhat za klackem,“ popisuje kynolog Rudolf Desenský.

To ale v hlavním městě není tak jednoduché. Pravidla jsou striktní a pokud by pes pobíhal na zakázaném místě bez vodítka, může dostat jeho majitel pokutu až deset tisíc korun.

Tagy: