Češi jsou neuvěřitelní, říká jazzový mág Cobham. Před koncerty sleduje kreslené filmy

Jeden z nejlepších jazzových bubeníků Billy Cobham byl hostem pořadu Nový den.

Rozhovor se skladatelem a jazzovým bubeníkem Billy Cobhamem

Bubeník Billy Cobham je díky své dynamické a bezchybné hře považován za ikonu jazzu. V minulosti s nyní 77letým rodákem z Panamy spolupracovali například Prince či Phill Collins. Stopu v jeho životě pak zanechali i Češi. „Jsou neuvěřitelní. Mí dva kolegové byli Češi – Miroslav Vitouš, kterého považuji za jednoho z nejlepších basistů na světě, a Jan Hammer. Ten se mnou hrál v kapele na klávesy,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Cobham pochází z hudební rodiny. Za bubny sedl poprvé v osmi letech na koncertě se svým otcem. „Hrál na piano. Řekl mi, že nemá bubeníka a zda s ním nechci hrát. Souhlasil jsem. Předtím jsem nikdy bicí neviděl, ale užili jsme si to,“ vzpomínal. Od té chvíle prý bubnům propadl.

Za téměř 70 let v hudebním světě se vypiloval až k nejlepším jazzovým bubeníkům. „Je to můj život a tvrdá práce. V podstatě nic jiného neznám, jsem tím posedlý, dělám to pořád,“ přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS. Světoznámým se stal díky své dynamické a obzvlášť rychlé hře. „Po nějaké době to začne být jako cokoliv jiného, co děláte. Věnujete tomu hodně času každý den, až je to přirozená součást vašeho života,“ vysvětlil.

Prozradil i to, jak se na velké koncerty připravuje. „Když mám poblíž televizi a mohu se uvolnit, koukám se na kreslené filmy,“ řekl. V jazzové kapele jako bubeník udává tempo, vše podle něj ale záleží na tom, jak si člověk představuje vnitřní proces a jak ho prezentuje navenek. „Pomocí rytmu, který udávám, pomáhám ostatním hudebníkům a oni zase pomáhají mně,“ podotkl.

Posluchači cítí to, co my

Co však Cobhama přivedlo k jazzu? „Jazz je velice široký pojem. Má to co do činění s tím, kde jste vyrostl a co jste jako malý viděl. Mě ovlivňuje vše, co mě v životě potkalo. I zkušenost z tohoto rozhovoru dám do své hry,“ podotkl. Doplnil, že jazz je příběh, ať člověk chce, nebo ne. „Posluchači vždy budou cítit to, co my. Vždy vás vezeme s sebou. Je to o emocích a příbězích,“ konstatoval.

Do Česka bubeník zavítal na Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. „Čeští hudebníci jsou neuvěřitelní. Sám jsem měl dva kolegy z Česka – Miroslava Vitouše, výborného jazzového basistu, kterého považuji za jednoho z nejlepších na světě, ať jde o jakýkoliv žánr,“ podotkl.

Druhým byl Jan Hammer, který je známý především tím, že napsal hudbu k seriálu Miami Vice. „Byl se mnou i v kapele Mahavishnu Orchestra, kde hrál na klávesy,“ přiblížil. Oba považuje za součást svého života. „Ovlivnili mě a máme společné zážitky,“ přiznal. V Českém Krumlově dosud nikdy nebyl. „Je ale zajímavé vidět propojení představení naší kapely s českým orchestrem. Jak se dohromady propojí naše osobnosti,“ podotkl.

V Česku se pak cítí jako doma. „Je mi tu příjemně, jako bych byl doma, v Panamě. Cítím se tu tak bezpečně, že bych o tom chtěl něco napsat nebo složit,“ řekl. Na dotaz, dokdy by chtěl hrát, odpověděl jasně. „Dokud nezemřu. Tohle je můj život,“ uzavřel.

Tagy:
koncert kariéra Český Krumlov CNN Prima NEWS Nový den kapela hudební skupina Češi pořady CNN Prima NEWS hudebník Česko bubeník přátelé jazz Panama Billy Cobham Mezinárodní hudební festival Český Krumlov Jan Hammer Miroslav Vitouš