Vyznamenání od Zemana by měli dostat Prymula, Trávníček i Gott. Kdo ocenění odmítl?

Předávání vyznamenání

Předávání státních vyznamenání 28. října by se mělo odložit, slavnostní ceremonie se tak zřejmě epidemiolog Roman Prymula nebo herec Pavel Trávníček nedočkají. Vše bude záviset na zdravotním stavu Miloše Zemana. Redakci CNN Prima NEWS to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který ve středu také podepsal seznam oceněných. Možnost, že by se vyznamenávání ujal hradní kancléř Vratislav Mynář, předseda vlády odmítl. Pražský hrad se má k podobě ceremoniálu vyjádřit do konce týdne.

Zatím není jasné, zda bude Vladislavský sál na státní svátek už druhý rok po sobě prázdný, nebo v něm bude živo. A to nejen vzhledem ke covidovým opatřením, ale také kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Zemana, který už je druhý týden hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici.

Podle premiéra Babiše by ale bylo nevhodné, aby státní vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář v případě, že toho nebude schopný sám prezident. Rovněž vyloučil, že by se této úlohy zhostil on sám.

„Já určitě žádné vyznamenání předávat nebudu. Myslím, že by to nebylo vůbec vhodné,“ uvedl Babiš pro CNN Prima NEWS. Za sebe si myslí, že by ceremoniál bylo nejlepší odložit. Za nevhodnou považuje také možnost, aby vyznamenání předával hradní kancléř Mynář. „Po tom, co všechno předvedl,“ kritizoval Zemanova blízkého spolupracovníka.

S premiérem souhlasí i koalice Spolu. „Mně to přijde jako rozumný postup,“ uvedl předseda sněmovního klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. „Žádné zmeškání nehrozí, loni z důvodu covidu také vyznamenání předána nebyla. Nedostávejme se do nějakých bizarních absurdních situací,“ doplnil předseda klubu lidovců Marek Výborný.

Mezi loňskými oceněnými byli například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo herec Pavel Trávníček. Nikdo z nich zatím pozvání na letošní ceremoniál do Vladislavského sálu nedostal.

„Kontaktovala mě před 14 dny – možná třemi nedělemi, už to neodhadnu – nějaká dáma z prezidentské kanceláře, že by to mělo být. Ale od té doby nevím,“ sdělil Trávníček. „Byl jsem osloven a bylo mi řečeno, že mi přijde pozvánka na domluvenou adresu. Ale zatím nic nedošlo,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS exministr Prymula.

Zeman už dříve řekl, že vyznamená například zesnulého zpěváka Karla Gotta. Nejvyšší státní vyznamenání avizoval i pro Jaroslava Kuberu (ODS), který na počátku roku zemřel ve funkci předsedy Senátu. Vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Vyznamenání by mohli dostat Krpálek či Kellner

Podle vyjádření Hradu by mělo rozhodnutí o konkrétní podobě letošních oslav 28. října padnout do konce týdne. „Variant je celá řada, ale nepřísluší mi o nich mediálně spekulovat. Vyjádření dám ihned poté, co obdržím rozhodnutí prezidenta. Očekávám jej ještě tento týden,“ napsal redakci ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Podle Babiše, který ve středu podepsal seznam oceněných, dostane letos vyznamenání 30 lidí, třebaže neodhalil, o koho konkrétně jde. Už nyní se nicméně mluví o jménech, jako je například olympijský vítěz a judista Lukáš Krpálek, zesnulý podnikatel Petr Kellner, zesnulý režisér František Filip či sportovní promotér Miroslav Černošek.

Premiér dříve mluvil také o vládním zmocněnci pro IT Vladimíru Dzurillovi či o lidech, kteří se podíleli na evakuaci diplomatů a spolupracovníků z Afghánistánu. Jmenovitě by šlo o velitele jednotky vojenské policie KAMBA Martina Horského a velvyslance Jiřího Balouna. Vyznamenaná by měla být i štábní praporčice Michaela Tichá, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji.

Tagy: