Předčasné důchody pro náročné profese? Ukončeme debatu, seznam nelze vytvořit, míní experti

analytička týdeníku Echo Lenka Zlámalová a ekonom Pavel Peterka

Co na to vaše peněženka 21.11.2023

Zavedením předčasných důchodů pro náročné profese se otevře neuvěřitelný lobbistický souboj. Uvedla to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS analytička týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Ekonom Pavel Peterka míní, že by nebylo možné seznam náročných profesí vůbec dokončit. Podle něj by se náročnost profesí měla odrážet spíš ve mzdě než v nastavení sociálního systému.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil reformní změny penzí. Důchodový věk v Česku by se měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Návrh novely ministerstvo pošle ve čtvrtek do legislativního procesu a předloží k připomínkám. Úprava předčasných důchodů pro náročné profese by se měla doplnit dodatečně. Podle analytičky týdeníku Echo Lenky Zlámalové je ale vybírání profesí, na něž by se mohl vztahovat předčasný důchod, špatným krokem. „Otevře se neuvěřitelný lobbistický souboj, které profese by to měly být. Všechny země v Evropské unii od těch takzvaných speciálních režimů ustupují,“ popsala Zlámalová v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na důchod nemá být nárok. Ať si Češi víc spoří, peníze nerostou na stromě, řekl ekonom

Jako příklad uvedla Francii. „Tam ty speciální režimy byly zrušené letos na jaře. Za obrovského odporu společnosti tam hořela Paříž, Emmanuel Macron měl vážné problémy to vůbec ustát. A my zavádíme něco, co jiné země ruší, protože to jsou obrovské komplikace v penzijním systému,“ zdůraznila Zlámalová.

Zároveň upozornila, že společnost se velmi výrazně mění. „Není to tak, že lidé budou v jedné profesi trávit celý život. Ve chvíli, kdy už třeba nebudou fyzicky nebo psychicky tolik zdatní, budou dělat třeba na nějaké krátké pracovní úvazky v jiných profesích. Za mě by bylo úplně nejlepší, kdyby se tahle debata okamžitě ukončila,“ řekla analytička.

Podobný názor má i ekonom Pavel Peterka. „Nemyslím si, že by bylo možné takový seznam dokončit a říct, že je to hotovo. Každý, kdo to slyší, tak ho napadne řada profesí, o kterých by se nikdo nehádal, že tam budou, ale pak začne debata, kdo ještě jo a kdo už ne. Tato debata by se zřejmě musela otevírat každých několik let na základě toho, jak se bude transformovat trh práce,“ popsal Peterka.

Podle něj český trh práce nabízí řadu pracovních míst v odvětvích, která nejsou tak náročná a kam lze po několika letech přesídlit. „V České republice nemáme problém s tím, že nevíme, kam s volnou pracovní silou. V zásadě téměř kdokoliv je schopný najít práci obzvláště v regionech okolo velkých měst,“ řekl ekonom s tím, že je otázkou, jestli by se náročnost profese neměla odrážet spíš ve mzdě než v nastavení sociálního systému. „Pokud je nějaká profese opravdu tak náročná, že jí nejde dělat celý život, takže zbytek pracovního života člověk třeba dělá v nějaké jiné profesi i na zkrácený úvazek, tak by to mělo být promítnuto ve mzdě,“ sdělil Peterka.

Tagy:
Marian Jurečka mzda ekonom trh práce Česko Lenka Zlámalová Co na to vaše peněženka Pavel Peterka starobní důchod