PŘEHLEDNĚ: Dávky pro postižené. O co mohou invalidé žádat a jakou získají pomoc?

Vozíčkář

Invalidé, nebojte se říct si o peníze

Mezi sociálně ohrožené skupiny obyvatel v současné ekonomické krizi patří lidé se zdravotním postižením. Ti se totiž proti vysoké inflaci nemohou bránit vyššími výdělky a jsou odkázáni na pomoc ostatních. Co stát nabízí a o jaké příspěvky a dávky si invalidé mohou říkat? Více přinášíme v seriálu Jsou to vaše peníze.

Pro zdravotně postižené jsou určené zejména dvě dávky. První je příspěvek na mobilitu a druhou příspěvek na zvláštní pomůcky. Tím ale výčet pomoci nekončí. Invalidé mohou žádat také o příspěvek na péči či o invalidní důchod. Pro nenadálé situace je určená mimořádná okamžitá pomoc, která je dostupná pro širokou veřejnost. Detaily o ní přinášíme zde. V následujícím textu najdete podrobný přehled, na co kdo má nárok.

Peněžité sociální dávky pro zdravotně postižené

  • Příspěvek na mobilitu
  • Příspěvek na zvláštní pomůcky

Ostatní pomoc

  • Příspěvek na péči
  • Invalidní důchod
  • Průkaz pro osoby se zdravotním postižením

Příspěvek na mobilitu

Příspěvek na mobilitu dostane každý držitel průkazu ZTP (zvlášť těžké postižení) nebo ZTP/P (zvlášť těžké postižení s průvodcem), který o něj požádá úřad práce. Jedná se o pravidelnou finanční dávku. Peníze mají pomoci na zajištění nutné dopravy, nákupu či návštěvy lékaře.

Příspěvek činí 900 Kč na měsíc. Lidé, kteří využívají celý měsíc zdravotní prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo domácí plicní umělou ventilaci, obdrží částku 2 900 Kč.

Příspěvek na zvláštní pomůcky

Příspěvek na zvláštní pomůcky je jednorázovou peněžitou sociální dávkou. Přiznává se lidem se zdravotním postižením trvajícím déle než jeden rok.

Do této dávky patří i příspěvek na motorové vozidlo, který se poskytuje lidem s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, s těžkou mentální retardací nebo autistickou poruchou.

Příspěvek na zvláštní pomůcky lze také využít na úpravy bytu. Nejčastěji je tato pomoc spojená s přestavbou koupelny nebo záchodu a může dosahovat výše i několika set tisíc korun –⁠ maximálně 350 000 Kč. V případě pořízení plošiny je nejvyšší suma 500 000 Kč. O tuto finanční pomoc se také žádá na úřadu práce.

Příspěvek na péči

Příspěvek na péči je určen lidem se zdravotním postižením, kteří potřebují pomoc jiné osoby na zajištění základních životních potřeb. Jeho výše se určuje podle toho, kolik toho člověk nezvládá či zvládá s pomocí. Podle daného stupně se pak určí výše příspěvku.

Výše příspěvku pro osoby do 18 let za kalendářní měsíc:

  • Stupeň 1 (lehká závislost) 3 300 Kč
  • Stupeň 2 (středně těžká závislost) 6 600 Kč
  • Stupeň 3 (těžká závislost) 13 900 Kč
  • Stupeň 4 (úplná závislost) 19 200 Kč

Výše příspěvku pro osoby starší 18 let za měsíc:

  • Stupeň 1 (lehká závislost) 880 Kč
  • Stupeň 2 (středně těžká závislost) 4 400 Kč
  • Stupeň 3 (těžká závislost) 12 800 Kč
  • Stupeň 4 (úplná závislost) 19 200 Kč

Příspěvek na péči lze zaslat formou s elektronickým podpisem nebo přes datovou schránku. Variantou také je vyplnit tištěný formulář a podat ho přímo na pobočce úřadu práce. Elektronický formulář je k nalezení zde.

Invalidní důchod

Invalidní důchod může být člověku přiznán, jestliže kvůli jeho zdravotnímu stavu klesla jeho pracovní schopnost. Podle míry postižení se určují tři stupně, od kterých se odvíjí jeho výše. U každého žadatele rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení podle posudku ošetřujícího lékaře.

Jedná se o trvale nebo dočasně přiznanou dávku, která je závislá na předešlém sociálním pojištění dané osoby. O invalidní důchod se žádá podle adresy trvalého bydliště na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. U sebe je třeba mít lékařské zprávy, potvrzení o zaměstnání či studiu nebo o náhradních dobách pojištění.

Žádost lze podat v jakýkoli úřední den. Správa sociálního zabezpečení doporučuje objednat se on-line prostřednictvím objednávkového systému. Sepsání žádosti je totiž velmi náročné a je na něj potřeba mít dostatek času.

V loňském roce činila průměrná výše invalidního důchodu 8 330 Kč měsíčně.

Průkaz pro osoby se zdravotním postižením

Průkaz pro osoby se zdravotním postižením slouží jako doklad pro různé výhody a slevy. Příkladem je cestování městskou hromadnou dopravou, vlakem či autobusem. Lze jej využít i u návštěv muzeí, galerií nebo sportovních a kulturních akcí. Na tento druh dokladu jsou navázané i další příspěvky a výhody, jako jsou parkovací průkazy nebo příspěvek na mobilitu.

Existují tři druhy průkazů: TP pro tělesně postižené, ZTP pro zvlášť těžké postižení a ZTP/P pro zvlášť těžké postižení s průvodcem. Žádá se o ně elektronickou cestou formou podání s elektronickým podpisem nebo pomocí datové schránky. Lidé také mohou využít služeb poboček úřadů práce, kde je potřeba vyplnit příslušné formuláře.

Tagy:
Úřad práce ČR zdravotní postižení sociální dávky invalidní důchod Úřad práce České republiky Datová schránka