PŘEHLEDNĚ: Ohrožení samoživitelé s dětmi. Jakou pomoc mohou získat od státu?

Klást důraz jen na samotné mluvení s dítětem pro správný rozvoj jeho řeči nestačí.

Nárůst cen a ekonomická krize dopadají na samoživitele velmi tvrdě. Ti se často ocitají pod tlakem nízkých příjmů a nebývale vysokých výdajů. Lidé, kteří se sami starají o své děti, se ale mohou spolehnout na pomoc od státu. Úřady totiž nabízejí řadu příspěvků a dávek. Na co mají nárok a jak si mohou o příspěvky zažádat?

Na co mají samoživitelé nárok a o co si mohou říct?

  • Mateřská
  • Porodné
  • Rodičovský příspěvek
  • Přídavky na dítě
  • Příspěvek na bydlení
  • Sociální dávky pro samoživitele
  • Náhradní výživné
  • Mimořádná okamžitá pomoc

Mateřská

Mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství mohou získat ženy na 28 týdnů. Využívá se během péče o novorozené dítě. Jedná se o příspěvek, u kterého musí žadatelka splnit dvě příslušné podmínky. Tedy musí v době nástupu být na dávku nemocensky pojištěna, přičemž platí i druhý požadavek, že pojištění musí platit po dobu minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku.

Mateřská se vypočítává na základě hrubé mzdy nebo se odvíjí od vyměřovacího základu u osob samostatně výdělečně činných. Příspěvek dosahuje 70 procent z hrubé mzdy. Tiskopis vystavuje ošetřující lékař a matka ho následně předkládá svému zaměstnavateli.

Porodné

Samoživitelé v nouzi mohou žádat i o porodné. Jedná se o dávku, která se vyplácí v případě narození prvního či druhého dítěte. Pomoc je určená také otcům, kteří mají nízký příjem a matka jejich dětí zemřela.

Pro výplatu je potřeba splnit podmínku nízkopříjmovosti. O potřebě rozhoduje čistý příjem samoživitele, který musí být nižší než 2,7násobek životního minima. Porodné se může čerpat pouze na dvě děti. V případě prvního se vyplácí částka 13 tisíc korun a u druhého 10 tisíc korun.

Žádost lze vyplnit elektronicky z domova po přihlášení přes datovou schránku nebo identitu občana. Pomocí tištěného formuláře pak na úřadech práce.

O pomoc pro rodiny s dětmi se věnuje reportáž zde:

Rodičovský příspěvek

Vyplácení rodičovského příspěvku volně navazuje na konec peněžité pomoci v mateřství. Celková částka vyplacená na jedno dítě je 300 tisíc korun nejvýše do čtyř let věku dítěte. Pokud jsou v rodině nejmladší dvě či více dětí narozených současně, mají rodiče nárok na vyčerpání částky 450 tisíc korun.

Přídavky na dítě

Přídavek je určen pro nízkopříjmové rodiny a také samoživitele. Vyplácí se pravidelně a pomáhá s náklady na výchovu a výživu dětí. Příspěvek se poskytuje na dítě od jeho narození do 18 let věku. Poté případně i do 26 let, pokud stále studuje. Například samoživitelka s předškolním dítětem může přídavek získat, pokud její příjem nepřesáhne 23 630 korun.

O dávku lze zažádat na úřadech práce nebo on-line přihlášením přes identitu občana nebo datovou schránku. Formulář pro osobní podání najdete zdeOn-line přihlášení pak na stránce ministerstva práce.

Příspěvek na bydlení

O příspěvek na bydlení zažádalo letos více než čtvrt milionu příjemců. Dávka je určená všem rodinám, které kvůli nízkým příjmům potřebují pomoci s náklady na bydlení. Tedy i pro samoživitele. Náklady musejí činit více než 30 procent jejich příjmů. V případě Prahy dokonce přes 35 procent. Aby se dávka nezneužívala, náklady na bydlení nesmějí být vyšší, než jak je v dané lokalitě definuje stát. Pro orientační výpočet i zde ministerstvo práce připravilo jednoduchou kalkulačku.

Lidé mohou vyplnit žádost on-line přes přihlášení do datové schránky nebo identity občana. Pro podání tištěného formuláře je potřeba průkaz totožnosti, u dětí do 15 let rodný list, doklad o výši čtvrtletního příjmu, doklad o výši nákladů na bydlení, doklad o výživném či prohlášení osob, které nemají příjmy pro nárokování dávky.

Sociální dávky pro samoživitele

V případě životního a existenčního minima se stanovuje částka na živobytí. Pokud je příjem samoživitele nižší než tato částka, mají nárok na doplatek životního minima. Dávka se nazývá příspěvek na živobytí.

Částka životního minima od 1. ledna 2023:

  • Jednotlivec 4 860 Kč
  • První osoba v domácnosti 4 470 Kč
  • Druhá a další osoba v domácnosti 4 040 Kč
  • Dítě do 6 let 2 480 Kč
  • Dítě od 6 let do 15 let 3 050 Kč
  • Dítě od 15 let do 26 let 3 490 Kč
  • Částka existenčního minima 3 130 Kč

Nárok se stanovuje jako rozdíl mezi živobytím osoby a jejím příjmem, od kterého se odečtou přiměřené náklady na bydlení. Ty jsou jako v případě příspěvku na bydlení maximálně do výše 30 procent a v Praze 35 procent.

Další dávkou u hmotné nouze je doplatek na bydlení. Ten se poskytuje v případech, kdy příspěvek na bydlení nedostačuje na náklady na bydlení. Žádost o doplatek na bydlení se vyplňuje zde.

Náhradní výživné

Část samoživitelů také řeší nepříjemné starosti u výživného, kdy jeden z partnerů neposílá pravidelně peníze. Před dvěma lety proto stát reagoval zavedením nového příspěvku. Náhradní výživné je vyplácené ve výši rozdílu měsíční dávky určeného rozsudkem soudu nebo schválené dohody o výživném. Maximální výše je ale tři tisíce korun měsíčně.

Nárok na dávku náleží těm, kteří vymáhají výživné v exekučním řízení nebo o soudním výkonu rozhodnutí. Dítě musí být mladší 15 let. Starší už musí mít potvrzení o studiu nebo o zdravotním stavu dítěte.

Lidé v tomto případě mohou podat žádost na úřadu práce. Žádost lze vyplnit na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Tištěný formulář pak najdou zájemci na pobočkách úřadů práce.

Mimořádná okamžitá pomoc

Samoživitelé se v případě nenadálé události mohou obrátit na stát s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc. Praktickým příkladem je začátek školního roku, kdy si řada domácností o příspěvek zažádá. A to kvůli mimořádným výdajům, které jsou spojené s výbavou pro malého školáka. Nárok na dávku ale mají i lidé při mimořádných událostech, jako jsou požáry, ekologické či průmyslové havárie.

Pro žádost je potřeba průkaz totožnosti, rodný list u dětí do 15 let či potvrzení o studiu. Maximální výše příspěvku je až 72 900 korun. Pomoc je jednorázová. Žádost lze on-line vyplnit zde.

Tagy:
rodina bydlení rodičovský příspěvek sociální dávky Úřad práce České republiky