PŘEHLEDNĚ: Jak může stát pomoct finančně ohroženým seniorům? Ve hře jsou tři příspěvky

Seniorka s kocourem, ilustrační snímek

Dávky pro seniory

Mnoho seniorů si v době inflace či nejrůznějších vládních opatření stěžuje, že se svými důchody prostě nevystačí. V neutěšené situaci se však mohou obrátit na samotný stát. Jaké finanční příspěvky nabízí ministerstvo práce a sociálních věcí? A mohou ještě senioři podat žádosti osobně přímo na úřadech, či budou muset sáhnout k elektronickému formuláři?

Příspěvek na bydlení

Dávka má pomoct domácnostem s úhradou nákladů souvisejících přímo s bydlením. Nárok na čerpání tohoto příspěvku vzniká v případě, kdy se podnájemník či vlastník bytu octne v situaci, kdy:

  • celkové náklady na bydlení přesahují 30 procent čistého příjmu rodiny
  • těchto 30 procent příjmu nepřesahuje částku normativních celkových nákladů

Možnost podání žádosti se vztahuje i na více lidí. Jedná se třeba o vlastníka nemovitosti, jejíž součástí je právě byt, manžel, který užívá byt na základě práva bydlení odvozeného od vlastnického práva druhého manžela, popřípadě oba manželé, jestliže je váže společné nájemní právo. Každá osoba může být v daném kalendářním měsíci pro účely příspěvku na bydlení posuzována pouze k jednomu bytu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Dražší pivo, kojenecká voda i vyšší odvody všem. Co vše mění konsolidační balíček?

Poskytování příspěvku souvisí s ověřením příjmů rodiny a s tím spojených nákladů. Do celkových příjmů domácností se započítávají příjmy všech společně posuzovaných osob. Za příjem se považují i přídavek na dítě a rodičovský příspěvek.

Náklady na bydlení tvoří v případě nájemních bytů určené nájemné. Jestliže se jedná o družstevní či vlastněné byty, jsou důležitým faktorem srovnatelné náklady, které činí – vzhledem k počtu osob v rodině – za kalendářní měsíc:

  • v případě jedné či dvou osob – 3 571 korun
  • tří osob – 4 669 korun
  • čtyř a více osob – 5 632 korun

Informace o výši dalších částek souvisejících s náklady na bydlení, které tvoří podmínky pro uznání příspěvku, naleznete na zde. Žádost se podává na dobu neurčitou. Podat ji je možné jak elektronicky, a to prostřednictvím funkce IDENTITY OBČANA, tak klasickou formou skrze formulář na úřadech práce.

Příspěvek na péči

Pokud sami senioři pečují o své nejbližší, mohou v nelehké životní situaci rovněž zažádat o pomoc. Stát jim může pomoci prostřednictvím sociálních služeb či jiných forem pomoci.

Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby:

  • mobilita, orientace, komunikace
  • stravování, oblékání či obouvání
  • tělesná hygiena
  • výkon fyziologické potřeby a celková péče o zdraví
  • osobní aktivity a péče o domácnost (péče o domácnost se neposuzuje u osob do 18 let)

A jakou výši příspěvku mohou žadatelé očekávat? Částka se odvíjí především od toho, zda je hendikepovaná osoba starší 18 let. V takovém případě se jedná o příspěvek za kalendářní měsíc ve výši:

  1. v případě stupně I (lehká závislost) – 880 korun
  2. v případě stupně II (středně těžká závislost) – 4 400 korun
  3. v případě stupně III (těžká závislost) – 12 800 korun
  4. v případě stupně IV (úplná závislost) – 19 200 korun

Nárok na příspěvek má ale osoba už od jednoho roku věku, jestliže je z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu odkázána na pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb, a to v rozsahu stanoveném stupněm závislosti. Tyto stupně závislosti se následně hodnotí podle počtu základních životních potřeb, které tato osoba není schopna bez cizí pomoci zvládat.

Žádost je možné podávat elektronicky (buď formou odeslání s elektronickým podpisem či přes datovou schránku), další variantou je podání vytištěného formuláře na příslušný úřad. Více informací se dozvíte zde.

Příspěvek na živobytí

Další možností, jak požádat stát o ulehčení rozpočtu domácnosti, je příspěvek na živobytí. Dávka je určena na úhradu potřeb osoby či společně posuzovaných osob, které se nacházejí na úrovni základního zabezpečení životních podmínek. Může tedy jít například o zajištění stravy, obuvi a ošacení či základních hygienických potřeb.

Úřady posuzují po zažádání především majetkovou situaci osoby a osob společně posuzovaných. Dále se zkoumá, zda si žadatelé nemohou příjem zvýšit vlastním přičiněním.

Nárok na tento druh příspěvku vzniká v případě lidí uznaných za osobu v hmotné nouzi. Výše příspěvku na živobytí se stanoví jako rozdíl mezi živobytím žadatele a jeho příjmem, od kterého se odečtou takzvané přiměřené náklady na bydlení. Částka je stanovena pro každou osobu individuálně a souvisí rovněž se zdravotním stavem. Je také odvislá od existenčního minima, jež se v závislosti na různých faktorech mění.

I tuto žádost lze podat písemně či elektronicky.

Tagy:
zdraví bydlení senior jak ušetřit příspěvěk státní podpora dávka živobytí Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky