PŘEHLEDNĚ: Kdo bude na evropské kandidátce Spolu? Kolář, Okamura i Vondrova pravá ruka

Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL

Speciál: České zájmy v Evropě (1)

Jihočeský zastupitel František Talíř, poslanci Hayato Okamura a Ondřej Kolář i blízký spolupracovník Alexandra Vondry Ondřej Krutílek. Ti všichni by se měli objevit na kandidátce koalice Spolu do evropských voleb 2024. Zmínění politici na rozdíl od Jiřího Pospíšila či Miroslava Kalouska prošli vnitrostranickými primárkami. Koho dalšího ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nabídnou? Lidovci do boje o europarlament lákají na omlazenou směsici kandidátů, zástupce má vybrané také TOP 09. V ODS se nadále intenzivně jedná.

Po měsících dlouhých vyjednávání plných nejrůznějších ústupků se představitelé ODS, KDU-ČSL a TOP 09 loni v říjnu rozhodli, že i do evropských voleb 2024 půjdou pod vlajkou Spolu. Političtí komentátoři nicméně často upozorňují, že to na evropské úrovni nedává z programového hlediska příliš velký smysl.

ODS

Podobný názor otevřeně zastávali i představitelé ODS, kteří sedí v europarlamentu. Větší zájem o spojení jevili spíše členové TOP 09 a KDU-ČSL. Velmi důležitý a zřejmě také klíčový byl nakonec postoj předsedů jednotlivých subjektů v čele s premiérem Petrem Fialou, který značku Spolu dlouhodobě podporoval i do Evropského parlamentu.

ODS si tak dost možná i díky původně odmítavému přístupu vyjednala první dvě místa na kandidátce, což ale vzhledem k volebním průzkumům není zas tolik překvapivé. Nadstranickým „superlídrem“ se stal europoslanec Alexandr Vondra. Dvojkou a zároveň lídryní ODS bude europoslankyně Veronika Vrecionová. A koho dalšího strana do evropských voleb vyšle?

Trojkou občanských demokratů by měl být analytik legislativy EU, šéf Vondrovy kanceláře a Fialův poradce Ondřej Krutílek. Zbylé kandidáty ODS zatím neprozradila. „Debata nad kandidátkou Spolu do evropských voleb stále probíhá,“ uvedla pro CNN Prima NEWS stručně členka ODS a další blízká spolupracovnice europoslanců z ODS Kateřina Lodrová.

KDU-ČSL

Daleko jasněji už je v případě lidovců, jejichž lídrem (a čtyřkou Spolu) bude europoslanec Tomáš Zdechovský. Dalším členem KDU-ČSL, který se podle informací CNN Prima NEWS objeví na evropské kandidátce Spolu, bude zastupitel Jihočeského kraje František Talíř. Teprve 30letý komunální politik přeskočil v pořadníku současnou europoslankyni Michaelu Šojdrovou, která bude třetí.

První lidoveckou pětku kandidátů uzavřou náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a projektová manažerka Adéla Chamrádová. Ze strany KDU-ČSL tak půjde o výrazné omlazení kandidátky Spolu. Dalším lákadlem pro voliče by mohl být poslanec Hayato Okamura, který zaujme místo kdesi na konci kandidátky.

Naopak senátor Pavel Fischer se o hlasy voličů ucházet nebude. Zdechovský v rozhovoru pro CNN Prima NEWS naznačil, že někdejší kandidát na prezidenta svým projevem nepřesvědčil většinu zástupců na celostátní konferenci KDU-ČSL. Toto tvrzení však podle Fischerova týmu není pravdivé.

„Pavel Fischer lidoveckými primárkami prošel a jako jediný nestraník se umístil na pátém místě z celkových jedenácti míst. Až během sestavování společné kandidátky Spolu se po domluvě s vedením KDU-ČSL rozhodl svou kandidaturu stáhnout,“ řekl pro CNN Prima NEWS senátorův asistent Jan Urban. Vondra v rozhovoru pro web Novinky.cz potvrdil, že Fischer odstoupil, protože byl potenciálním „skokanem“.

TOP 09

V případě TOP 09 již v říjnu bylo jasné, že jejím evropským lídrem (a trojkou Spolu) bude europoslanec Luděk Niedermayer. V seznamu následuje poslanec a bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Trojkou TOP 09 pak bude náměstek primátorky Hradce Králové Lukáš Řádek.

Na kandidátce Spolu by se za TOP 09 měli objevit také Šárka Slavíková Klímová, Pavel Havlíček, Jan Tichánek, Vanda Bocková, Miloš Ulrich a David Slavíček. Výkonný výbor TOP 09 naopak neumožnil kandidaturu dvěma známým tvářím. Řeč je o europoslanci Jiřím Pospíšilovi a exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který přitom obdržel nominace od 12 z celkem 14 regionálních organizací.

Jasný nesouhlas totiž dala najevo ODS, která zjevně nemá zájem o „kroužkovací skokany“ Kalouskova kalibru. Zároveň se zdá, že se oba bývalí předsedové TOP 09 dostali do nelibosti vedení vlastní strany. Ostatně spekulace, které hovoří o tom, že Pospíšil i Kalousek vedou spory se šéfkou Topky Markétou Pekarovou Adamovou, se ve veřejném prostoru objevují dlouhodobě.

Kalousek si zřejmě zavařil neustálou kritikou vlády v oblasti rozpočtové politiky. U Pospíšila dost možná vadí kumulace funkcí europoslance a náměstka pražského primátora i mediální spojování s osobami, které mají co do činění s obviněnými v kauze Dozimetr.

Tagy: