PŘEHLEDNĚ: Klec, skákání do řeči i emotivní syn. Jak vypadal první týden Babišova soudu?

Andrej Babiš (ANO) u soudu v kauze Čapí hnízdo (15. 9. 2022)

Na půdě pražského městského soudu se odehrálo první soudní líčení v kauze Čapí hnízdo. Reálných posunů v případu nebylo příliš mnoho, o bizardní momenty ale nebyla nouze. Týden odstartovala přistavená pojízdná cela spolku Milion chvilek, pokračovalo to skákáním do řeči ze strany expremiéra Andreje Babiše (ANO) a skončilo výpovědí jeho syna Babiše ml., který uvedl, že otec „znásilnil jeho základní lidská práva“. Přinášíme vám přehledný souhrn událostí ze soudní síně i mimo ni.

Kauza se táhne sedm let

Případ se začal vyšetřovat v prosinci 2015. Babiš byl pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU obviněn v říjnu 2017. Případ pokračuje třetí volební období, a Sněmovna proto Babiše už třikrát vydala ke stíhání: v září 2017, v lednu 2018 a naposledy letos v březnu. Expremiér sice v tomto případě zpochybňoval způsob, jakým byl zbaven imunity, u Nejvyššího soudu (NS) ale neuspěl. Letos je to už sedm let od prvotního policejního vyšetřování.

Stíhání čelí už jen Babiš a Nagyová

V kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo původně policisté obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání bylo postupně zastaveno a státní zástupce tak původně rozhodl i v případě Babiše a jeho exporadkyně Jany Nagyové. V jejich případě ale zasáhl bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V současnosti trestnímu stíhání už jen Babiš a Nagyová. Oba vinu odmítají.

Přijela i pojízdná „vězeňská kancelář“

Soudní líčení s Babišem a Nagyovou odstartovalo toto pondělí v síni Městského soudu v Praze. Ve stejný den přistavili členové spolku Milion chvilek pro demokracii před budovu pojízdnou celu pro expremiéra. Tímto způsobem protestovali proti Babišovu nepotvrzenému záměru kandidovat na prezidentský post. Uvnitř klece byl kavalec, stolek s židlí a toaleta s bochníkem chleba od Penamu. Interiér zdobily fotografie exministrů Adama Vojtěcha a Aleny Schillerové.

Původně chtěli členové Milionu chvilek vzít pojízdnou celu na tour Českou republikou, nakonec se ale dostali pod palbou kritiky, například od ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). „I politik má právo na nerušené soudní řízení,“ sdělil na sociálních sítích. Nedlouho poté spolek svou klec stáhl.

„Nadále chceme upozorňovat na hrozbu případné Babišovy prezidentské kandidatury. Obžalovaný člověk na Hrad kandidovat nemá a svou kandidaturu nemá ani zvažovat,“ uvedl Milion chvilek společně s tím, že bude hledat citlivější způsob, jak předávat svá sdělení.

„Nemá mě ráda“

Jedním ze svědků v kauze Čapí hnízdo byla úřednice Eva Filipová. Ta kontrolovala, zda projekt splňuje podmínky dotace. Před soudci uvedla, že na úřadě měli informace, že za projektem může stát Andrej Babiš. „Požádali jsme proto o konzultaci další odborníky, pozvali poradce,“ sdělila. Babiš jí během výpovědi párkrát skočil do řeči s poznámkou, že ho svědkyně „nemá ráda“ a že říká „absolutní lži“. Soudce musel expremiéra napomenout.

Staronový svědek

Filipová se ocitne před soudním senátem znovu. Podle Deníku N úřednice při odchodu ze soudní síně uvedla, že Babiš může být rád, že toho neřekla ještě víc. Podle předsedy senátu pražského městského soudu Jana Šotta bude soudu muset vysvětlit, co tím mínila, a osvětlit svůj vztah k Babišovi.

Vyjádření ho zaujalo natolik, že si v pátek ráno předvolal do svědecké ohrádky novinářku, která její vyjádření zaznamenala. Ta mu průběh rozhovoru stručně potvrdila s tím, že ho nemá nahraný. To ale zpochybnila jiná mladá žena – dobrovolnice ze spolku Milion chvilek. Ta údajně slyšela novinářku říkat, že nahrávka existuje, soudu ji měla zapřít. Novinářka nicméně stála za tvrzením, že nahrávku skutečně nemá.

Omluvenka ze soudu i z poslanecké schůze

Expremiér Babiš se omluvil jak z pátečního jednání ve Sněmovně, tak z hlavního soudního líčení ve stejný den. Bývalý předseda vlády již v minulých dnech požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Podle advokáta Eduarda Bruny se nechtěl účastnit synovy výpovědi, protože s ním nemá dobré vztahy. Přítomnost expremiéra by ho prý mohla znervóznit.

Babiš mladší a jeho svědectví

Právě svědectví Andreje Babiše mladšího bylo zřejmě nejsledovanějším vystoupením v soudní síni. Na rozdíl od zbytku rodiny se rozhodl vypovídat. Během pátečního líčení uvedl, že nevlastní žádné akcie Farmy Čapí hnízdo, podpis na smlouvě označil za falešný. „Můj otec znásilnil má základní lidská práva v roce 2017. Použil zaměstnance s ruským občanstvím a kriminální historií a přinutil mě odejít z České republiky,“ sdělil před soudci s odkazem a svůj údajný únos na Krym. Dále odmítl, že byl schizofrenikem, expremiér Babiš z něj prý udělal bílého koně a blázna.

Přezkoumání duševního zdraví

Babišův advokát Eduard Bruna si při svém odchodu ze soudní síně rýpnul do duševního zdraví Babiše juniora. Podle něj by syn bývalého předsedy vlády měl podstoupit vyšetření psychologem. Před zástupci justice totiž nemusel mluvit pravdu. „Bude se muset vyjádřit psycholog, jestli trpí lhavostí. Taková je někdy prognóza. Mám dojem, že ten člověk mluvil velmi opatrně. Asi aby byla jeho výpověď co nejvěrohodnější,“ zpochybnil advokát svědectví. Na jeho slova reagovala lékařka Džamila Stehlíková, která zpracovala potvrzení o způsobilosti vypovídat pro Babiše mladšího. „To je vtip? Pokud by existovala soutěž ve lhaní, byl by Andrej Babiš senior mistrem světa. Junior je naprosto pravdomluvný,“ napsala.

Kdy pokračuje hlavní soudní líčení?

Proces v dotační kauze Čapího hnízda se zatím odvíjí podle programu, který si předem stanovil soudce Jan Šott. Z doposud předvolaných svědků se bez omluvy nedostavila jediná žena, té ale soud zřejmě nestihl řádně doručit předvolání a pozve ji na příští termín. Hlavní líčení bude pokračovat v týdnu od 26. září, a to výslechy řady dalších svědků.

Na případ obžalovaného Babiše a jeho někdejší poradkyně Nagyové bude mít Šott koncem měsíce k dispozici čtyři jednací dny. Ve středu 28. září se totiž kvůli státnímu svátku zasedat nebude. Na každý den má předvoláno zhruba osm svědků.

Tagy: